Реклама / Ads
0| 3999 |14.07.2016 НОВИНИ

Експерт: Парламентът прави ключови назначения задкулисно

.
Народното събрание взима безотговорни, непрозрачни и недемократични решения. Депутатите са изнесли инициативите извън сградата на този орган. Това каза Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи по БНР, по повод променените правила за избор на шеф на Комисията за финансов надзор.
 

Процедурата е приключила, а уговорките са били направени задкулисно. Процедурните правила и изискванията са променени за един човек, каза Славев, според когото в законодателството липсват сериозни изисквания за заемащия подобен пост и на критериите за образование и опит отговаря голяма част от населението в страната:

 

Няма как за пет дни нито да се направи задълбочено проучване нито за състоянието на органа, нито за подходящи кандидати. Хората отделят повече време, за да си изберат хладилник или телевизор, ние тук назначаваме хора, които да отговарят за милиарди. Само за месец НС започна и ще приключи три процедури – за Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и за управител на НОИ, подчерта Славев: 

 

Тези процедури трябва да се разглеждат като взаимосвързани, тъй като са част от задкулисното политическо договаряне. Идват предсрочни избори и това прилича на форма на зестра за довиждане. Окопаването във властта се прави, за да се осигурят властови гаранции за ключов достъп до тези регулаторни, контролни и надзорни органи, което ни дава основание да твърдим, че сме в състояние на превзета или овладяна държава.

 

Съществува системна заплаха за върховенството на закона у нас заради дефицитите на парламентарните назначения, изтъкна  още Славев и прогнозира, че може да бъде задействана т.нар. процедура за върховенство на закона, при която страната ни да бъде осъдена в съда на Европейския съюз. Експертът припомни тезата си, че няма как да се степенува думата „скандал“ по отношение на парламентарните назначения, защото скандалността е норма при тези процедури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5341 |13.07.2016 А. Маринов за Фрог: Първо разправии в левицата, после обща кандидатура . 0| 4430 |13.07.2016 Проект на промени в Закона за оръжията одобри правителството . 2| 8883 |13.07.2016 Е. Милошев прави показно с Хафъзов как се води твърдо, но елегантно . 0| 4275 |11.07.2016 Експерт: Най-рано на 1 януари 2020 г. може да влезем в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads