Реклама / Ads
0| 4110 |14.07.2016 НОВИНИ

Погасявате ипотечен кредит предварително, намаляват ви общите разходи

.
Потребителят има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си по договора за кредит, според приетия на второ четене от парламента Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители. В този случай той има право на намаляване на общите разходи по кредита с лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора.
 

Кредиторът не може да отказва предсрочното погасяване и няма право на обезщетение или неустойка, когато задължението е погасено след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. Когато потребителят отправи изрично искане за предсрочно погасяване на кредита, кредиторът е длъжен своевременно да му предостави на хартиен или на друг траен носител информацията за размера на оставащия кредит, общите разходи за оставащата част от срока на договора за кредит преди предсрочното погасяване и размера на обезщетението за предсрочното погасяване, както и използваните за това допускания.

 

Потребителите имат право да сезират секторна помирителна комисия, разглеждаща спорове в областта на финансовите услуги, когато са нарушени техните права. Запазва се забраната за събиране на някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на кредиторите във връзка с работата им по предоставяне на кредита, отбелязва БТА.

 

В достатъчен срок преди предоставяне на услугите си кредитният посредник е длъжен да информира потребителя - на хартиен или на друг траен носител - за постоянния адрес, съответно седалище и адрес на управление;таксите, дължими от потребителя на кредитния посредник за неговите услуги, а когато не е възможно да бъдат посочени, метода за тяхното определяне и др.

 

Депутатите предвидиха и глоби за нарушения и задължиха кредиторите да поставят на видно място в помещенията за обслужване на клиенти и на интернет страницата си достъпна информация в писмена форма относно общите условия и тарифите, при които предоставя кредитите.

 

Рекламата на ипотечни кредити за недвижими имоти не може да съдържа невярна или заблуждаваща информация, записа парламентът. Забранява се използването на текстове, които заблуждават потребителя относно предлагането на даден кредит или разходите по него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6192 |30.06.2016 Бюджетната комисия дава шанс да се откажем от ипотечен кредит до 14 дни след изтеглянето . 0| 10710 |24.04.2016 Дикме: ДАНС да се заеме с фирмите и кредитите на Пеевски . 0| 4138 |21.04.2016 Бързите кредити остават скъпи . 7| 4721 |09.02.2016 Публикуваха списъци с влоговете и кредитите на политици и магистрати в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads