Реклама / Ads
3| 8160 |15.07.2016 ГЛАСЪТ

Камионът – новото оръжие на терористите. А ние с гайдите?

.
Камионът-убиец
Над 2 млн камиона се движат всеки ден по пътищата на Франция. В Германия – над 4 млн. Дори в България те са около 200 000. За цяла Европа е трудно да се открие статистика. Пренасят товари, строителни материали, храни, детски дрешки, лекарства, замразени меса, химически товари, гориво за ядрени централи...
 
Стоп! Компоненти и гориво за ядрени централи. Ето къде се цели тероризмът – бил той под шапката на „Ислямска държава”, „Боко Харам”, Абу Сайяф, Ансар ал Ислам, Бабар Халса, Джунд ал Шам или някоя друга. Само в Азия и Арабския свят те са над 90. В Европа експертите сочат над 20 терористични формирования.

Последното им изобретение е камионът. Никоя полиция, армия и спец части не могат да проверяват всеки ден милиони товарни коли. Това означава блокаж на границите, парализа на големите пътни артерии, милиарди загуби за фирми и държави, фалити. Смъртоносният рейд на камиона в Ница показа, че без взривове и куршуми могат да бъдат избити десетки граждани. Ей така, като на игра. Някои дори не разбрали какво се случва, а децата мислели, че е някакво шоу. Докато ги покоси смъртта...

Невероятна успеваемост – няколко минути и над 80 загинали и над 120 ранени. Няма пренасяне на оръжие през граници, нито укриване на взривове, тайни квартири, конспиративни срещи, привличане на експерти, организация на придвижване и подсигуряване, пари за скъпа техника и фалшиви документи. Едно „поздравление за ЧРД” – и камионът убиец тръгва. Страшното е, че не знаем кога ще е натоварен с ядрени компоенти. Дано службите имат повече информация...

Тероризмът сменя оръжията. Това означава нови правила, нов тип поведение, нов тип противодействие, нов тип обучение, мислене и т.н. Сложна и дълга верига. Скъпа и изтощителна. Кой може да финансира такава промяна за отпор? Франция? ЕС? САЩ? Но те наливат в момента милиарди да воюват в Сирия, но резултатите са спорни. Освен зачестилите смъртоносни атентати.

 

Само цитати

 

Френският президент Франсоа Оланд: Нападението в Ница е терористичен акт. Извънредното положение в страната ще продължи още три месеца. Франция ще продължи своето участие в борбата с терористите в Сирия. Още по-силни сме.

 

Руският премиер Дмитрий Медведев: Това е терористичен акт. Терористите и техните спонсори разбират само езика на силата. Затова ще използваме сила, за да ги унищожим.

 

Хорхе Фернандес Диас, вътрешен министър на Испания: По предварителни данни терористичният акт в Ница е дело на „Ислямска държава”. Засилваме проверките по границата с Франция. В страната действа четвърта степен за терористична заплаха. Ще реагираме адекватно на всяка заплаха.

 

Президетът на САЩ Барак Обама: Нападениято в Ница е ужасен акт на насилие. Това е терористичен акт. Ще помогнем на Франция с всички средства и сили, виновните ще получат заслуженото.

Тези закани и лозунги вече сме ги чували. Само че терористичните актове не спират. Не намалява и вълната от бежанци към Европа. Ще чуем отново за лошите политики за социализиране на мюсюлманите на Стария континет. За техните права и безправие, за желанието им да живеят тук както живеят там, за правото им на джамии, бурки, килимчета и пр. Нищо ново. И какво от това?  

 

По-различни мнения

 

Сириец пише във Фейсбук: Не се чудете на случилото се в Ница. На 13 юли се водеха боеве западно от град Алепо. Правителтвени войски навлязоха в южния район на Лерамун. Има много жертви, също и мирни жители. 4-та дивизия на Републиканската гвардия завзе района на Халидия. И тогава се появи камионът в Ница... Пита се дали има връзка между събитията в Сирия и Франция.

 

EL23, който живее във Франция: Арабите в Европа са най-трудолюбивите хора. Те проповядват мир, а не война. Тях ги унижават и нарушават всичките им права. Как да оцелеят? Как да кажат на богатите, че са човешки същества с разум и емоции? Че имат ценности, които са по-стари от тези на европейците?

 

Анонимен коментар: Французите започват да се избиват едни други. Вече с камиони.

 

Беквойт отива още по-далеч: Защо никой не говори за жертвите в Южен Судан? Европейците по-висша раса ли са? Само за два дни в столицата на най-младата държава Южен Судан са загинали над 300 души. Трупове има навсякъде. В Судан чрез своите марионетки воюват САЩ и Китай. Но това не се коментира, нито се съобщава. Измират хиляди, но за тях никой не скърби.

 

Леонид Кован: Спасението ще дойде от Съединените американски щати. Единствено САЩ са в състояние да се справят с тероризма. Имат знанията и средствата. Русия и Европа да помогнат. Не е време за спорове и икономически санкции. Време е за война с терористите.

 

Българските служби се справят с терористичните заплахи. Това е обичайното изречение, с което управници, политици и шефове на съответните служби успокоят населението. Само че населението се пита:

 

- България е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Това са изводите на Асоциацията Прозрачност без граници.

- България е шампион по брой органи, които имат функции за борба с корупцията – прокуратура, спецпрокуратура, ДАНС, НАП, Сметна палата, Комисия за конфликт на интереси и т.н. А резултатите ни са катастрофални.

- България продължава да е на първо място по корумпираност. Това може да струва на страната ни до 19 млрд. евро годишно, сочи проучване на RAND Europe, поръчано от Европейския парламент.

 

На 12 май в Лондон 29 държави създадоха коалиция за борба с корупцията, която е равна по поражения на тероризма. Премиерът Борисов присъства на срещата и приветства инициативата.

Затова се питаме: Щом корупцията е равна на тероризма, значи ли, че сме най-терористичната държава в ЕС?

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 13748 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8316 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8759 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24082 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads