Реклама / Ads
11| 12976 |16.07.2016 НОВИНИ

Октай пред Фрог: Има съмнения, че Ердоган и службите му стоят зад метежа

.
Осман Октай
Много анализатори коментират, че Ердоган ще излезе по-силен сред военния преврат от тази нощ в Турция . Не мисля, че ще е така. Поведението на президента Реджеп Ердоган след последните избори, на които загуби и провокираните след това предсрочни избори, доведоха до тези събития. Това каза през Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.
 

Ако Ердоган не си даде сметка за случилото се, турският народ и други сили ще го свалят. Нека да поразсъждаваме малко-превратаджиите едва ли имат интерес да стрелят по цивилни граждани, защото това ще ги настрои срещу самите тях. Сигурен съм, че тепърва ще излязат много интересни неща за случилото се в Турция.

Турски анализатори в момента се питат, дали Ердоган и неговите служби сами не са провокирали преврата, за да имат повод да превземе цялата власт. Не споделям тези мнения, но те са факт. Известно време началник щаба на армията беше в неизвестност и всички очакваха, че може да е убит от своето обкръжение. Накрая се оказа, че в генщаба няма висши офицери, които да имат отношение към метежа. Същите тези анализатори, за които споменах, коментират, че всичко това се случва, защото Ердоган не може да реализира идеята си за президентска република. Разсъждава се в посока, че за да постигне силна власт, ще направи така, че да отиде на предсрочни избори, за още по-голямо мнозинство в парламента и тогава да наложи мечтата си за президентска република. Защо военните да убиват цивилни, защо да бомбардират парламента и президентството? При военен преврат никога не е имало такива действия срещу държавността. Някой се опита да внуши, че тези действия разрушават държавността в Турция, коментира Октай.

По думите му нашите сънародници са солидарни с турския народ, който излезе на улицата и защити демократичната, легитимна власт. Гражданите на Турция се изправиха срещу опита за преврат и спасиха демократичния и институционален характер на турската държава.
Ердоган заяви, на пресконференцията на летище „Ататюрк“, където беше много притеснен и излъчваше уплах, че от Америка се ръководи преврата. Аз се съмнявам в това твърдение. Турция има много вътрешни проблеми, провокирани от събитията в Диарбекир, атаката на медии, интелектуалци. Това създаде изолация в международен план. Всичко това, плюс ежедневното погребване на войници, гоненията на народните представители от опозицията, разследвани от прокуратурата, даде основание на военните да атакуват управлението на Ердоган. Те не са го направили в полза и в интерес на Гюлен. Военните винаги са били светски ориентирани. Те са привърженици на Ататюрк и светско управление на страната.

В началото на август в Турция беше планиран т. нар. военен съвет. На него военните обсъждат реформи в армията. Очакваше се тотална чистка с цел да се наложи още по –силен контрол от страна на Ердоган. Всичко това вероятно е ускорило преврата. Явно, че подготовката е вървяла отдавна. Гюлен е поставен извън закона в Турция. Той е много наблюдаван и ако имаше отношение към преврата, щеше да се разбере. Военните се изправиха срещу диктаторския режим на Ердоган. Той се опитва да отклони вниманието от вътрешните проблеми, насочвайки общественото внимание към Гюлен.


Те, обаче не оцениха турския народ, който искаше да се противопостави в полза на демократичното управление на страната. От това се възползва Ердоган. Някои анализатори казват, че едва ли не народът е легнал пред танковете сред призива на Ердоган. Това не е така. На пресконференцията до него бяха пиарите му и хора от службите, които в последния момент му напомниха да се обърне към гражданите. В този момент, обаче те вече бяха по улиците на Турция. Искам да кажа, че гражданите на Турция по своя воля излязоха на улицата и застанаха срещу военния преврат, а не под диктовката на Ердоган. Тези хора спасиха управлението на страната. По-късно дойде призива на Ердоган да не се прибират. На практика той се възползва от ситуацията и яхна народната съпротива срещу преврата.


За турския президент има две възможности. Едната е да си изпусне нервите и да наложи тотална диктатура. Това, обаче ще му коства властта. Ако разчете ситуацията правилно и коригира поведението си спрямо кюрдите и вътрешната опозиция, Ердоган ще успее.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4298 |15.07.2016 Борисов иска главата на шефа на Северноцентралното държавно предприятие . 0| 5931 |15.07.2016 Абуаси пред Фрог: Ако не спре търговията с тероризъм, атаките ще продължат . 3| 7071 |15.07.2016 Българка във Франция за Фрог: Заради доктринирани хора вече не живеем нормално . 0| 4110 |14.07.2016 Погасявате ипотечен кредит предварително, намаляват ви общите разходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads