Реклама / Ads
0| 4494 |16.07.2016 СВЯТ

Турският парламент заседава извънредно, чака се нов опит за въстание

.
Турският премиер Бинали Йълдъръм
От президентската институция в Турция публикуваха предупреждение, че „във всеки момент“ може да се оказва „нов опит за въстание“, съобщи Ройтерс.
 

Операцията на силите за сигурност за отвоюване на армейската щаб-квартира в Анкара все още продължава, съобщи представител на властите, опровергавайки по-ранно съобщение, че правителствените сили са си върнали контрола върху сградата.

 

Турският парламент провежда извънредна сесия тази сутрин, часове след като сградата бе атакувана от метежници с танкове и хеликоптери. Заседанието е предавано пряко по държавната телевизия.

Малко след като президентът Реджеп Ердоган се закани, че ще „прочисти“ армията, бе съобщено, че над 1 500 военни са били арестувани. Петима генерали и 29 полковници са били отстранени от постовете им.

 

По последни данни най-малко 90 души са убити, а около 1200 са ранените цивилни, войници и полицаи при стълкновенията в Анкара и Истанбул. Началникът на полицията съобщи, че сред убитите са 16 от „заговорниците“.

 

По-рано Ройтерс съобщи, че бунтовници продължават да оказват съпротива на правителствените войски в Турция. Атаките срещу сградата на меджлиса и президентския дворец в Анкара стихват, съобщава БНР.

 

Централата на Турската разузнавателна служба е била атакувана от военни хеликоптери и обстрелвана по време на опита за преврат, предаде Ройтерс, цитирайки разузнавателен източник. При обстрелите са били ранени трима души. Службата действа съвместно със силите за сигурност срещу заговорниците в протичащите в момента операции в Истанбул и Анкара. Шефът на разузнаването Хакан Фидан се намира на сигурно място и е бил в контакт с президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм през нощта на опита за преврат.

Президентът на Турция по-рано призова привържениците на Партията на справедливостта и развитието да подкрепят демократично избраната власт в страната срещу опита за военен преврат:

Метежниците са малцинство в турската армия. Имаме управляваща партия, която е избрана от народа. Имаме и президент, избран от хората. и ако Бог пожелае, ще продължим да изпълняваме дълга си до края. Няма да оставим страната си на тези престъпници, каза турският президент малко след като пристигна на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3999 |14.07.2016 Експерт: Парламентът прави ключови назначения задкулисно . 0| 4335 |06.07.2016 Европарламентът одобри създаването на Гранична полиция на ЕС . 0| 4924 |28.06.2016 Освиркаха Найджъл Фараж в Европарламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads