Реклама / Ads
0| 5964 |17.07.2016 АКТУАЛНО

Българите в Турция се спасиха - прибират се

.
След повече от 24-часова блокада в Турция българи успешно се прибират у дома. Опитът за военен преврат и сваляне на властта в страната затвориха границите и оставиха десетки сънародници без транспорт и яснота на придвижването им.
 

С извънредни автобуси българи успяха да се приберат във Варна и Бургас. 15 души от Истанбул се върнаха призори във Варна с два редовни автобуса и извънреден микробус. Част от сънародниците ни на летището часове наред не знаели, че става преврат, чувствали се като заложници.

 

За критичните часове те разказват как са попаднали в задръстване и трафикът е бил напълно спрян на километър над Босфора. „В един момент минаха 4-5 танка и един БТР, тежковъоръжени хора и наоколо изскачаха от колите, започнаха да крещят. Много хора бягаха към мостовете.”

 

Владимир Ангелов споделя пред bTV как е видял майка и баща да закриват децата си с възглавници от чуващата се стрелба. Жулиян допълва как майка се е опитвала да нахрани бебето си с мляко, но не е имало кой да й даде вода. „Бях свидетел как майка с дете няма как да разтвори млякото, никой не й дава вода и детенцето яде сухото мляко с лъжичка, отива с празната бутилка с вода, всички казват „closed, closed", нямаше лекари, нищо нямаше.”

 

Българите си спомнят за ужаса, паниката и стреса, който са изпитали. „Някой каза „бомба" и 300 души тръгват срещу теб да бягат, беше, хвърчаха маратонки, чехли, разбити лица, паднали, ужас”.

 

Борис допълва картината на ужаса” „През цялата нощ прелитаха изтребители и се чуваха изстрели от артилерия, тежки изстрели. Сутринта вече хората се оживиха и видимо доволни и щастливи казаха, че са успели да потушат бунта с полицията. Казаха, че военните не са добри хора, искат да правят безредици, но хората са успели с голи ръце да блокират танковете, извадили са войниците отвътре и са успели да потушат тоя бунт.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4553 |17.07.2016 Хиляди въстанаха срещу военните в Турция . 1| 6050 |16.07.2016 Гюлен: Събитията в Турция може да са били инсценирани . 0| 4413 |16.07.2016 Външно: Българите в Турция да удължат престоя си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads