Реклама / Ads
0| 4751 |18.07.2016 НОВИНИ

Посланик Гьокче: Хунта и магистрати са в основата на преврата

.
Сюлейман Гьокче
Магистратите стоят в основата на този опит за преврат. Говорим за терористична организация, която се опитва да завземе държавата. това е дело на хунта от въоръжените сили. това заяви в ефира на Нова телевизия турският посланик в България Сюлейман Гьокче.
 
Той коментира фактите, че са отстранени 3000 съдии, близки с Гюлен, че има 6000 задържани, и че се работи по списък с опоненти, той каза: това е дело на една хунта във въоръжените сили на Турция, участниците са ограничени с няколко хиляди души. 650 000 души е числеността на въоръжените ни сили. Тук става въпрос за един бунт. 60 души беше броят от висшия състав, а броят им общо на генерали и адмирали в армията ни е 400. Срещу прокурорите и съдиите имаше една подготовка за задържане. В този ден се свърши този преврат, защото са искали да бъдат предотвратени тези арести. Магистратите стоят в основата на този опит за преврат. Говорим за терористична организация, която се опитва да завземе държавата, каза още Гьокче.

Ние имаме много опит с военните преврати. Когато беше бомбардиран парламентът - депутатите бяха на заседание вътре, каза още той. Що се отнася до завръщането на президента в Турция чух, че то е било, едва ли не, помпозно. Имаше опит за посегателство срещу живота му, както и срещу този на депутатите. Бяха нападнати редакции на вестници и студиа на телевизии. Това е явна терористична заплаха, много повече от действията на една хунта, отсече още Гьокче.

Според посланикът една подобна мащабна подготовка се прави години. Това е мащабна акция на терористичната организация на Гюлен, но демокрацията спечели, а това е много важно, смята още турският посланик.

Попитан дали ще се върне смъртното наказание, той заяви, че не знае какво мисли Ердоган по въпроса, това е политическо решение. САЩ са приятелска и съюзническа страна, категоричен бе той.Гьокче запита как е възможна една армия да се опита да смени конституционния ред в страната.

той коментира и бежанската криза. По думите му в Турция, ако завали дъжд - тук, в България, се говори за бежанци, в Турция, ако изгрее слънце - тук се говори за бежанци, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7533 |18.07.2016 Джамбазки: Имаме ли посланик в Анкара? . 0| 4278 |15.07.2016 Френският посланик: Знаем откъде идва заплахата . 0| 4934 |15.07.2016 Посланикът ни в Париж: В шок сме и объркани . 2| 5041 |05.07.2016 В. Енчев: Ненчев се изживява като шеф на военна хунта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads