Реклама / Ads
0| 7235 |18.07.2016 НОВИНИ

Фалираната от Банев ”Елма” вече е с нов собственик

.
„Елма” АД (бившият „Елпром”) - някогашната промишлена гордост на Троян, района и страната, най-големият производител на електромотори на Балканите, който даваше хляб на около 3000 души и след това под управлението на „приватизатора” Николай Банев бе докаран до фалит, разграбван, разпродаден за скрап, пустеещ и разкапващ се от години, има нов собственик.
 
 
ТЪРГЪТ за продажбата се състоял миналата седмица в софийския офис на синдика Росен Милошев, който движеше делата на обявеното в несъстоятелност предприятие, информира "Троян 21". Обявената начална тръжна цена бе 1,015 млн. лв. при стъпка на наддаване от 10 хил. лв. и предварително внесен от кандидатите задатък от 10%  (101 хил. лв.). Според изискването офертите били в запечатан плик, придружени с документи за идентификация на участника (включително удостоверение за актуално състояние на фирмата, удостоверение, че не е длъжник към държавата, че не е от лицата, които нямат право да участват в търга и др.) и за победител е бил обявен предложилият най-висока цена.


ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНО заявилите интерес петима кандидат-купувачи се явили четирима – троянските фирми „Калинел” ЕООД (инж. Марин Радевски), „Перфект строй” ЕООД (Петър Стоименов, Петко Пенков), „Солид 85” ЕООД (Младен Мондешки) и Община Троян (представлявана от кмета Донка Михайлова). Информацията е, че търгът е спечелен от „Солид 85” ЕООД, чийто собственик е 31-годишният бизнесмен Младен Мондешки (брат на известния адв. Момчил Мондешки); преди няколко години братята закупиха друго троянско предприятие, докарано до фалит от предишните собственици – „Хемус” АД, големият производител на маси и столове от близкото минало.
 
Новият собственик на „Елма” предложил малко над 2 млн. лв., което се оказало най-доброто от всичките четири предложения. Г-н Мондешки наблегнал пред Троян 21 на три важни неща. Най-напред – че с парите от продажбата ще бъдат изплатени всички задължения на „Елма” към бивши работници, възлизащи общо на около 2 млн. лв. С други думи – стотиците елпромци, които водиха дългогодишни неуспешни битки да си получат неизплатените трудови възнаграждения, някои от тях имат да вземат по няколко хиляди лева, ще бъдат възмездени финансово и това ще стане съвсем скоро. Второ – че няма да се допусне досъсипването на „Елма” да продължи и ще се търсят начини за развитие на терена и базата, а троянци могат да очакват добри неща. Третото касае Община Троян – новият собственик е готов да преговаря с общинското ръководство и да направи сериозно дарение на Общината. „Това е нашият роден град, ние го обичаме и ще му помагаме”, заявил г-н Мондешки.
 
Първоначалният търг за цялостната продажба на имотите на „Елма” АД (в несъстоятелност) бе насрочен за 7 март 2016 г. Но след това бе отменен, тъй като в списъка на активите за продажба бе включена и сградата, в която се помещава автосервизът на депутата Иван Миховски, а пък въпросната сграда е била закупена предварително и би трябвало да се извади от списъка. Тази неточност е коригирана и така се стигна до повторно обявяване на търга за 11 юли 2016 г.
 
КАКВО представляват продадените активи на „Елма” АД (в несъстоятелност)? Основният имот се намира в промишлената зона на Троян (ул. „Акад. Ангел Балевски” 1) и включва терен от 86,3 дка плюс сгради, много от тях в лошо състояние, с обща разгъната застроена площ 42,8 хил. кв. м. Други два имота също са в промишлената зона на Троян – складова база с терен около 2,5 дка с две сгради (едната разрушена) и комплекс от земи и сгради (напълно разрушени), 13,1 дка. Следващият сериозен троянски имот в активите на „Елма” е в т. нар. местност Белишки Орешак – терен от 42,7 дка и промишлени сгради. Отделно има още един по-малък имот в Троян (719 кв. м терен) плюс два имота в с. Орешак (общата площ е 64,6 дка, сградите са напълно разрушени) и имоти в с. Голяма Желязна (7,8 дка, сградите са напълно разрушени), с. Шипково (3,7 дка, сградите са напълно разрушени) и с. Балканец (5,3 дка, сграда с отстъпено право на строеж).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4191 |10.05.2016 В. Божков, Т. Батков, Баневи и още 50 български компании са в Панамските документи . 0| 7705 |10.04.2016 Банева: Вкараха ни в Панамския скандал заради политическите амбиции на Банев . 0| 5731 |05.04.2016 Баневи - първите българи от "Панамагейт" . 0| 10631 |27.03.2016 Булдозери рушат незаконни постройки в имението на Баневи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads