Реклама / Ads
50| 145075 |18.07.2016 НОВИНИ

TNS opinion: Слави Трифонов бие всички за президент и парламент

.
Слави Трифонов
Телевизионният водещ Слави Трифонов бие всички, ако се кандидатира за президент. С голямо предимство ще е и негова партия на парламентарни избори, ако се проведат сега. Това показва социологическо проучване на международната агенция TNS opinion, с което Фрог разполага. То е направено в периода между 30 юни и 5 юли т. г.
 
Въпросната агенция се ползва с огромен рейтинг. Именно тя прави изследвания по поръчка на Европейския парламент, Европейската комисия и Световната банка. Агенция от такъв ранг за първи път провежда подобно проучване за България.

Изводите от изследването са неочаквани и дори шокиращи за политическия ни елит. Независимо, че Слави Трифонов няма партия, ако парламентарните избори бяха днес, той щеше да изпревари ГЕРБ с почти двоен резултат. Проучването е категорично: По-голяма част от запитаните - 41% - твърдят, че биха гласували за партия, начело на която е Трифонов. Останалите политически формации чувствително изостават. ГЕРБ например получават подкрепа на 25 на сто от избирателите, а БСП - на 12 на сто. След тях се нареждат останалите, като Татяна Дончева и партията й „Движение 21” е с преднина пред колегите си от „Атака” на Волен Сидеров и АБВ на Георги Първанов. На опашката се нареждат ДПС и ДОСТ с почти равен резултат от 3-4 %, който ще ги държи до последно на границата за влизане в парламента.

Изненадващи са резултатите и за президентски избори. Там Слави Трифонов също е начело на класацията. 36% от анкетираните са категорични, че искат шоумена за държавен глава. С по-малки шансове за креслото на „Дондуков” 2 са Кристалина Георгиева - 32% и Йорданка Фандъкова - 30%. След тях се нарежда настоящият премиер Бойко Борисов с 20 на сто подкрепа.
Високата подкрепа на тв водещия се дължи на това, че е много харесван от младата аудитория между 18 и 24 години, като 64% от тях биха дали гласа си за Трифонов. Най-малко е доверието, което печели сред хората над 55 години - 26%.
Слави Трифонов е социологически фактор. Този факт не знам защо упорито се крие. При спонтанен въпрос излиза, че той има реални възможности дори за влизане в парламента”. Това заяви за Фрог нюз социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на Галъп интернешънъл – България.

Социологическата агенция ТNS opinion изследва и нагласите за предстоящия референдум, иницииран от Трифонов и екипа му. Оказва се, че 58% са категорични, че ще гласуват, а 16 % все още се колебаят. Най-голямо е желанието на хората да се редуцира броя на народните представители от 240 на 120 човека, като 94 на сто искрено го желаят. 77 на сто пък са категорични, че трябва да се подкрепи мажоритарният избор за парламентарните избори. Не са малко анкетираните -72%, които настояват полицейските началници да се избират.

Ние стоим зад това изследване. Вярно е, че сме го направили. Но не можем да цитираме името на клиента. Такава е политиката ни”, каза пред екипа ни Никола Бикуи, старши директор на социалогическата агенция със седалище в Брюксел.  Марчела Абрашева уточни след това лаконично, че  TNS opinion работят с институции, а не с частни клиенти.

ВАЖНО! Очаквайте утре подробности от социологическото проучване на TNS opinion, както и коментари на експерти и политици.





















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6493 |20.06.2016 Константинов: Референдумът на Слави ще се провали . 111| 10096 |12.06.2016 Слави Трифонов: Да се спира референдум е долно и неуважително . 12| 4736 |07.06.2016 КС рзглежда три въпроса от референдума на Слави . 17| 4875 |18.05.2016 Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за президент, ще съм решителен, докато пукна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads