Реклама / Ads
0| 4055 |19.07.2016 НОВИНИ

Мая Манолова: Всяко трето българче е гладно

.
Мая Манолова
Всяка година се унищожават 670 хиляди тона храни, а същевременно 46 процента от населението живее в тежки материални лишения. Такава статистика съобщи омбудсманът Мая Манолова.
 
Тя се надява, че ако представи на финансовия министър задоволителни законодателни предложения за падането на ДДС върху изхвърлените храни, те ще станат част от бюджетната прогноза за 2017 г.и може би част от бюджет 2017.

"Ние от месеци работим по това да бъдат убедени всички отговорни институции, от които зависи, даряването на храни да стане ежедневие, да има стимули, вместо препятствия. Всъщност решаващата дума е на финансовия министър, така че той беше центърът на нашата атака и в крайна сметка след вчерашната ни среща се разбрахме, ако му представим задоволителни законодателни предложения, че те ще станат част от бюджетната прогноза за 2017 г. и много се надяваме част от данъчното законодателство и бюджет 2017. Каузата е добра и справедлива", каза още Манолова пред БНТ. Според нея това е проект, от който всички ще спечелят и никой няма да загуби.

"46 процента от населението живеят в тежки материални лишения, според статистиката на Националния статистически институт и на Евростат, като основните лишения са лишенията от храна. Всяко трето българско дете не се храни пълноценно, защото семейството му не може да осигури основни хранителни продукти на своята трапеза. В България има хора, които си лягат гладни, недохранени, а в същото време се унищожават огромни количества храна. Всяка година 670 хиляди тона храни се унищожават", допълни Манолова.

Трябва обаче да се избегнат възможностите за ДДС измами и със злоупотреба с дарителството. Заради това ще се напишат текстове какви ще са процедурите по даряване. Предлагат се промени в Закона за храните, Закона за ДДС и Закона за корпоративното подоходно облагане, смята тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6138 |30.06.2016 Манолова: Хората поголовно се жалват от здравеопазването . 22| 4906 |22.05.2016 Манолова: Трябва политика и отношение към 3-те млн българи зад граница . 4| 4243 |20.05.2016 Манолова: Правото на избор не може да е разменна монета в партийни сметки . 0| 4253 |13.05.2016 Момиче от 4-ти клас души третокласничка в училищна тоалетна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads