Реклама / Ads
0| 7491 |20.07.2016 ПОЛИТИКА

Налбантов за ФРОГ: Турция няма да излезе от НАТО

.
Илия Налбантов
Ако Ердоган пожелае да излязат от НАТО, то това означава във всички случаи сепарация в самата Турция. Ще протекат деструктивни процеси, такива каквито наблюдавахме в Югославия и в постсъветското пространство. Но Турция няма да направи ход за излизане от алианса. Това каза програмният директор на асоциация „Джордж Маршал – България” Илия Налбантов.
 
Ердоган ще използва всичките си международни инструменти, които има, за да утвърждава едноличната си власт и да манипулира общественото мнение, без да допуска външни наблюдатели да наблюдават и контролират процесите, които се случват в Турция. И поради тази причина няма да направи ход за излизане от НАТО, допълни той.

Няма предвидени процедури за изключване от НАТО, трябва самата членка да го заяви. Предполагам че съюзниците ще се опитат да въздействат чрез своя инструментариум и напомнят на ръководството на Турция, че основните принципи, на които е основан алианса, ще се отстояват. Ще има един дипломатичен натиск върху Ердоган. Той затова бърза в момента да направи всички чистки, включително и да въведе смъртното наказание, за да ликвидира всичко онова, което може да укрепи едноличната му власт, посочи още шефът на "Джордж Маршал".

Процесите трябва да се следят много внимателно, защото големите западни страни разполагат с много мощни средства за вразумяване на Ердоган. И Путин си мислеше, че е силен. Сравнението се налага защото и Ердоган има едно такова еднолично управление и диктаторски подход. Ако Ердоган не се съобрази с исканията  и след срещата на държавния секретар на САЩ  Джим Кери с външния министър на Турция и продължи да ерозира светската власт в Турция и разследването на християни, то неформалната власт ще започне да излиза от контрол. И това не е приемливо за никого. Вероятно вътре в самата Турция ще настъпят съпротиви, които самият Ердоган няма да очаква и предвиди. Още повече, че ме съмнява да бъде ислямизиран Кюрдистан, смята Налбантов..

Армията вече не е гарант за светската държава в Турция. Ердоган на практика ерозира армията. Ние виждаме как неговите неформални сили линчуват войниците. В момента армията и обществото в Турция са разделени. Ислямистите в момента придобиват неформална мощ, която не може да се контролира. Ако армията тръгне да се съпротивлява срещу тази неформална мощ, то това означава гражданска война. Тези неформални сили все още някой ги държи под контрол, но в един момент ескалацията може да достигне неконтролируеми размери, смята военният експерт.

Според него е само формално, че началникът на Генералния щаб на турската армия остава третата фигура в държавата. Никой вече не гледа втората или третата фигура, всеки гледа първата. Ердоган иска да е едноличен лидер. Това, че има втори след него, не го интересува. Важното е да няма равен на него, който да му оспорва властта. В момента, в който се появи такава фигура, тя ще бъде отстранена. Явно хората, които в момента са подредени в управлението на Турция, не са конкурентни на едноличната власт на Ердоган. Така той се чувства всесилен и се опитва да манипулира международната общественост с неговите твърдения за едно или друго, включително и по определяне на врага. Той си определя един външен враг и воюва с него, смята още Илия Налбантов.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12254 |20.06.2016 Днес е празникът на Светия дух . 0| 6749 |14.09.2015 Кръстовден- въздвижение на Светия Кръст Господен . 0| 6625 |09.04.2014 Православна България чества светия мъченик Евпсихий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads