Реклама / Ads
1| 4864 |20.07.2016 НОВИНИ

ГЕРБ поиска Ненчев да декларира, че Борисов е натовец

.
Николай Ненчев
Парламентарната група на ГЕРБ привика министъра на отбраната Николай Ненчев спешно в Народното събрание днес. Заради срещата даже пленарното заседание бе прекратено. Първоначално причината за срещата не бе известна, но след края й стана ясно, че депутатите от ГЕРБ са повикали Ненчев, който да декларира, че и премиерът Бойко Борисов е убеден натовец и гарант за членството ни в ЕС и НАТО.
 
Това идва, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че такива са само министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов, което ядоса премиерът.

Най-силно ни засегна, че за евроатлантическата ориентация на България гаранти са двама министри - на отбраната и на външните работи, а не правителството и всички, ние, които сме в парламента, каза след срещата зам.-председателят на Комисията по отбрана Валентин Радев. Това ни накара да поканим министъра на отбраната и да попитаме той споделя ли всички тези твърдения и кой всъщност е гарантът - мнозинството на ГЕРБ и Реформаторския блок. И министърът на отбраната потвърди и всъщност започна с благодарности към нашата група.

"Всичко, което съм поискал в сферата на отбраната - включително и увеличението на бюджета", декларира и самият Николай Ненчев. И повтори изказването на депутата от ГЕРБ Валентин Радев, че гарант са и Министерски съвет, и парламентът.

“Ако някой се опитва да каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в НАТО и Европейския съюз – това е нагла лъжа, клевета, измислица и желание да се изграждат предизбрни кампании. Да се твърди, че военният и външният министър са гарантите за НАТО и ЕС, а ние другите едва ли не сме пречка, не отговаря на истината. Абсолютно всички предложения на двамата министри, които касаят тези теми, са минали и през парламента, и в Министерски съвет”, заяви по-рано днес ядосан и самият Борисов, провокиран от изказване на лидера на ДСБ Радан Кънев, който тази сутрин заяви, че по въпросите със сигурността и членството ни в НАТО и ЕС "българското правителство е крайно кекаво". Кънев каза още, че "имаме двама министри, които се опитват да затвърдят сигурността ни в НАТО и един премиер, който подрива техните действия”.

След срещата с ГЕРБ, Ненчев влезе на разговор и с Радан Кънев. Лидерът на "тъмносините" заяви категорично, че ако има спор, то той е между него и Борисов, а Ненчев няма общо с него.

"Премиерът подрони доверието с поредица необмислени, популистки изказквания, свързани с Черноморския басейн, които през последните дни рухнаха драматично. И начина, по който се защитава, показва, че е направил гаф", каза Кънев.

По-рано лидерът на "тъмносините" каза, че не е получил лична реакция за думите си от премиера, а последната комуникация е във връзка с преизбирането му за председател на ДСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4898 |19.07.2016 Гр. Караджов: На балотажа за президент ще са ГЕРБ и РБ . 0| 4064 |19.07.2016 Турция официално поиска екстрадирането на Фетхуллах Гюлен . 0| 4264 |14.07.2016 Кънев: Предсрочни избори ще има, дори и ГЕРБ да спечелят . 0| 4784 |12.07.2016 Ненчев: На гърба си усещам хибридната война всеки ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads