Реклама / Ads
1| 4017 |20.07.2016 НОВИНИ

Лекар: Насила ли да караме пациентите да слагат пръстов отпечатък?

.
Въвеждането на пръстовия идентификатор като вход за болниците от октомври меко казано ще утежни работата на общинските болници. За тях това е и допълнителен разход, и допълнителен кадрови ресурс, които трябва да осигурят задължително, защото ако не го направят, здравната каса ще спре да им плаща.
 

Коментарът направи пред Дарик председателят на Сдружението на общинските болници у нас д-р Неделчо Тотев.

 

Той попита, ако пациент не желае да си постави пръста върху устройството за идентификация, той насила ли трябва бъде принуждаван да го направи? По думите на медика болниците ще са принудени да казват на пациентите си, отказали да се чекират, че трябва да заплатят лечението си, защото здравната каса ще откаже да го покрие.

 

Въвеждането на пръстовия идентификатор е допълнителен разход, който от никъде не се покрива, каза Тотев. "Ще кажат само един идентификатор какво толкова струва? Едно няма нищо. Ама по същия начин може да се каже и няколко колко струват - 10-15 ще вземе една болница. Какво толкова струва организацията - някой да стои зад тези четци и да чекира? Какво толкова, че някой ще хвърчи там да поставя тези идентификатори? Ние нямаме друга опция, освен да го изпълним. В противен случай няма да имаме договор с Касата, а няма такава болница, която да работи без да има договор с Касата, няма как да се издържа на фона на това бедно население, пък особено що се касае за общинска болница. Никой не ни чу, едва ли и сега някой ще чуе. Трудно, сложно, отвратително е да се работи в тези условия, в които сме принудени да работим в последните няколко години", каза Тотев.

 

 

Докторът попита и дали лекарите насила ще вземат пръстовия идентификатор от пациент в някои случаи. "Той няма да си сложи пръста и ние няма да го лекуваме и когато някой бере душа и заради умопомрачение или друго каже, че няма да си сложи пръста, ние какво ще кажем? "Вади парите и плащай тогава"? Някой трябва да плати това лечение. Като не е касата, трябва да е пациентът. А той като няма пари? Става тъй, че насила ли ще му слагаме пръстовия отпечатък", попита д-р Тотев

 

Той зададе и въпроса кой управлява този идентификатор, кой стои зад него? "Това трябва да е определено лице. Дори ти да съвместиш на някого длъжността с това, нали той отделя работно време, консумира времеви и друг ресурс. Кой ще го покрие това? Веднъж с лична карта, втори път с пръстов идентификатор, трети път очакваме от следващата година примерно да има някакви джипиеси, монтирани по тялото на човек, защото не знам... Толкова ли сме лъжлива държава, не знам", коментира председателят на Сдружението на общинските болници у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5035 |06.07.2016 Пуснали сме ”Вълците” да не се караме с Русия . 0| 5909 |24.05.2016 Лекар: Останките на пасажерите на ”EgyptАir” говорят за експлозия . 5| 4420 |10.05.2016 Цветанов за Калфин: Насила хубост не става . 0| 4488 |15.04.2016 Караме с 30 км/ч в центъра на София наесен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads