Реклама / Ads
0| 4843 |21.07.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стойнев: В България трябва да има национално отговорен капитал

.
Драгомир Стойнев
„В България трябва да има национално отговорен капитал”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ член на ИБ на левицата Драгомир Стойнев по БНТ. Според него в ключови сектори на икономиката ни, освен чуждестранни инвеститори, трябва да работят публични предприятия с участието на държавата, които да гарантират стабилността и да предотвратят социален хаос при евентуално решение за напускане на страната от чуждата инвестиция.
 
„Публичните предприятия с държавно участие могат да станат инструмент за експанзия на български капитал на Балканите, ако държавата ги управлява на пазарен принцип”, обяви още Стойнев. Той даде примери с държавната шведска компания Теленор, както и с ЧЕЗ, в което чешката държава има участие.

 

Стойнев обясни, че законопроектът за публичните предприятия, който БСП внесе вчера в парламента е част от пакета мерки на новото ръководство на БСП за управление на икономиката и за ефективно използване на публичен ресурс.

 

„Търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие ще работят на  пазарен принцип, конкурентни на частния сектор, ще управляват ефективно и прозрачно публичен ресурс, ръководствата им ще бъдат назначавани след конкурси, включително и международни, с предварително обявени от кандидатите бизнеспланове и цели – това ще са преките ефекти от приемането на закона”, подчерта народният представител. По думите му така България ще изпълни и препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

„В България се говори, че държавата е лош стопанин, че не управлява добре собствеността си, но държавния сектор може да генерира печалба, която да остава в страната, да влиза в бюджета. Надявам се законопроектът да бъде гледан бързо в комисия и да получи подкрепа от останалите политически сили”, заяви Стойнев. Той добави, че в последните 25 години може би сме грешили по отношение на държавната собственост, и че БСП е готова да приеме конструктивни допълнения към текстовете на законопроекта.

 

В момента публичните предприятия създават около 10% от БВП на страната и осигуряват около 10% от заетостта. В Германия – делът е 54%, във Франция – 35%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5083 |08.07.2016 „РЕФАН България“ отбеляза Деня на независимостта като член на Американската търговска камара в България . 1| 8734 |29.06.2016 Юнкер ще принуди България и още 7 страни да приемат еврото? . 0| 5939 |28.06.2016 Р. Драганов за Фрог: Рекламата на вампири в България праща туристите в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads