Реклама / Ads
0| 4596 |21.07.2016 СВЯТ

Премиерът на Малайзия обвиняем, източил над милиарди долари от държавата

.
Премиерът на Малайзия е обвиняем, защото е източил на милиарди долари от държавата. Американски прокурори обявиха вчера, че парите са били отклонени от държавната инвестиционна компания „1MDB”.
 

Новината за американските дела обиколи световните медии, но не и тези в Малайзия. Големите местни вестници, контролирани пряко или не от правителството, и националната новинарска агенция се въздържаха от съобщаването ѝ. Разплитането на схемите за източване на малайзийския държавен фонд за развитие (1 Malaysia Development Bhd – 1MDB) започва миналата 2015-та година в Швейцария, където са били установени голям брой подозрителни трансфери на малайзийски държавни служители и на компании от Обединените арабски емирства. В началото на тази година разследването установи, че от фонда са се изпарили около 4 милиарда долара, предаде Ройтерс. Фондът за развитие е създаден през 2009 година и е председателстван от премиерът Наджиб Разак. Опозицията в малайския парламент днес поиска оставката му заради огромните разхищения. Разследват се и много държавни служители, обвинени в корупция и съучастие в пране на пари. Самият премиер не е споменат поименно. В банковата сметка на Разак миналата година обаче са били преведени 681 млн. долара, за които той обясни, че са били дарение от кралското семейство на Саудитска Арабия и вече бил върнал част от парите.

 

Отклонените средства са били превъртявани през поредица от компании по цял свят. Американският министър на правосъдието Лорета Линч обяви, че министерство ще предприеме съдебни действия за разкриване на схемите на американска територия. Около 1 милиард от малайзийските пари са потънали в САЩ в скъпи имоти, банкови активи и дори в инвестиции за продуцирането на филма за машинациите на финансовите пазари „Вълкът от Уолстрийт”. В отговор на обвиненията главният прокурор на Малайзия Мохамед Апанди заяви, че няма доказателства от местно или международно разследване за злоупотреба на държавни пари. Той добави, че не са повдигнати обвинения на никого. „Поддръжниците на Разак са на ключови позиции в правителството (включително в Главната прокуратура и в Комисията за борба с корупцията) и ще продължат да защитават министър-председателя от всяко разследване, като прикриват информация, която може да го уличи”, коментират пред „Ройтерс” анализаторите от „Юрейжа”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4413 |15.06.2016 Премиерът на Франция: До дни ще има нови терористични атаки . 0| 4508 |09.08.2015 Премиерът на Ирак махна постовете вицепремиер и вицепрезидент . 0| 5661 |25.11.2014 Екс премиерът на Португалия остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads