Фрогоко! Новият феномен Foodporn превзе света

0

|

4646

|22.07.2016
Фрогоко! Новият феномен Foodporn превзе света

Сочното парче месо, плодовият шейк с пухкава пяна или окъпаната в пъстри цветове лятна салата: снимки на храни се виждат навсякъде в интернет. Под хаштага #foodporn само на Instagram се откриват около 92 милиона снимки. Но защо толкова много хора публикуват онлайн нещо толкова прозаично като храната? Изследователи на тенденциите говорят за „феномен на времето“ и нова форма на индивидуалност. Американски учени дори са на мнение, че заснетата храна се възприема като по-вкусна. Все пак обаче разпространяването на някои снимки може да доведе и до юридически проблеми.


Според актуална анкета на Института за изследване на общественото мнение YouGov 61% от германците вече са фотографирали храната си. Повече от половината от тях (55%) са правили снимка на ястия, приготвени от самите тях. 44% са фотографирали храна в ресторант, която е изглеждала особено добре или е била особено вкусна. Всеки трети е документирал с фотоапарат кулинарни моменти от пътувания. Всеки четвърти фотограф на храна е публикувал впоследствие снимката в социални мрежи.

Особено популярни в интернет са хаштагове като #foodlove, #foodorgasm или естествено #foodporn. Но наименованието не означава само бляскави и сензационно представени снимки, то се отнася и до тенденцията като цяло.

„Foodporn описва феномен, при който хората се представят и изразяват себе си чрез това, което ядат“, обяснява австрийската изследователка на тенденциите Ханни Рюцлер преди известно време в интервю пред Германската прес агенция. „Храната наистина се е превърнала във феномен, с който човек може да изразява собствените ценности, предпочитания и ориентири.“ Тя била „чудесно средство за изразяване на индивидуалност.“

Докато едно време дъската с менюто се грижела за социална комуникация и създавала чувство за общност, днес хората се свързвали помежду си чрез социалните медии и създавали ново чувство за общност. „Едно време кодовете на модата или определени музикални стилове бяха това, чрез което човек даваше израз на своята индивидуалност и същевременно на принадлежността си към определени групи. Днес това са храната и питиетата“, казва Рюцлер.

А как другите ползватели приемат разпространяваните онлайн снимки на храна?
Според анкетата на YouGov мненията са различни. Докато 43% от анкетираните се
вдъхновяват от това, 40% го намират за дразнещо. Повече от половината от
анкетираните мислят, че подобни снимки служат преди всичко за самоизтъкване.
Американски изследователи обаче твърдят, че предварително фотографираните ястия дори били по-вкусни. Съгласно проучване на „Journal of Consumer Marketing“ храната се усещала като по-вкусна. Фотографите се занимавали с това, което е в чинията им, представяйки го ефектно, за да се получи оптимална снимка, се казва в статия в „New York Magazine“. Така апетитът и удоволствието от очакването също се увеличавали.

Нещо, за което обаче едва ли някой се замисля, когато фотографира, е, че теоретично заснемането на много изискано аранжирано ястие, например в реномиран ресторант, може да доведе до юридически проблеми. „Не е изключено ястия, които са оформени по особено своеобразен начин, да се ползват със защита на авторското право“, казва пред dpa хамбургският адвокат, специалист в областта на авторското и медийното право, проф. Щефан Енгелс. „В такива случаи снимките не могат просто така да се размножават и разпространяват. Това е като при произведения на изкуството.“ Първо трябва да се попита създателят на творбата за разрешение.

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Класическа музика за работа

ВРЕМЕТО

времето в София София

-3°

+6°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

-4°

+6°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

-3°

+5°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

-5°

+7°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

-6°

+5°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

-5°

+5°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах