ЕК съди България заради проблеми в околната среда

0

|

2904

|22.07.2016
ЕК съди България заради проблеми в околната среда

Европейската комисия сезира Съда на ЕС за това, че България не изпълнява задълженията си в областта на околната среда. Изпратени са и две мотивирани становища относно енергийната ефективност и транспорта.


Комисията завежда дело срещу България, тъй като не защитава достатъчно застрашени видове птици.


В съобщението се казва, че Рила планина е сред най-ценните площи в България и ЕС за опазването на 20 уязвими вида птици. Съгласно законодателството на ЕС държавите-членки са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените видове.

Към момента България е класифицирала правилно 72% от зоната като специална защитена. По този начин обаче не са обхванати важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици, сред които пернатоногата кукумявка, врабчовата кукумявка, белогърбия кълвач, трипръстия кълвач, лещарката и черния кълвач. 

 

Въпреки че през 2014 година ЕК е предупредила България, че трябва да се разшири обхватът на защитените зони и да се включат зоните в Рила планина, България не е изпълнила това свое задължение.

 

Що се отнася до енергийната ефективност и транспорта, Европейската комисия е изпратила мотивирани становища. 

От България вече беше поискано да изпълни разпоредбите на ЕС за намаляване на енергийното потребление на сградите. Съгласно европейската директива държавите-членки трябва да въведат минимални изисквания за енергийните характеристики на новите и съществуващите сгради, както и да осигурят сертифицирането им и да гарантират извършването на редовни инспекции на отоплителните и климатичните инсталации.

 

Според ЕК със законодателството си България не е гарантирала, че винаги се издават и предоставят сертификати за енергийните характеристики на сградите. Освен това националното законодателство допуска изключения от изискванията за енергийна ефективност, които не са предвидени в европейската директива. Има несъответствия и в изискванията за честотата на инспекциите на отоплителните системи. 

България сега разполага с два месеца, за да уведоми Европейската комисия за мерките, които е предприела, за да отстрани нарушението. В противен случай Комисията може да сезира Съда на ЕС.

 

Що се отнася до транспорта от ЕК искат от България да гарантира разделяне на сметките на управляващия орган на летище София.

Освен че е управляващ орган, той също извършва редица спомагателни дейности и по-специално е лицензиран оператор за наземно обслужване. Тези услуги включват области като поддръжка, зареждане с гориво и обработка на товари, както и регистрация, кетъринг, обработка на багажите и превоз в рамките на летището. 

 

Според европейската директива когато управляващият летището орган предоставя и наземно обслужване, той трябва ясно да отделя сметките за своите дейности по наземно обслужване от сметките за другите си дейности и не може да има финансови потоци между дейностите. Това трябва да се проверява от независим одитор. 

България има срок от два месеца, за да уведоми Комисията за мерките, които е взела по въпроса. В противен случай Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах