Реклама / Ads
0| 16100 |23.07.2016 АКТУАЛНО

Репортери без граници: Мафиотският клан на Пеевски размахва ”медийни бухалки”

.
Делян Пеевски
В доклад на Репортери без граници за овладяването на медиите от олигарси Делян Пеевски и неговите „медийни бухалки“ са посочени като важен пример. Снимка на „успелия млад мъж“ се мъдри още на първата страница на доклада от 60 страници, чието заглавие е: „Медии: когато олигарсите пазаруват“.
 
Той е  публикуван в сайта на световноизвестната правозащитна организация, съобщава "Биволъ"

Нови медийни империи се появяват в Турция, Китай, Русия и Индия, често с благословията на политическата власт. Техните собственици упражняват стриктен контрол върху новините и мненията, поставяйки ги в услуга на властите. Докладът на Репортери без граници има амбицията да изследва механизмите на този феномен в световен мащаб. Сред новите медийни императори има руски олигарси, арабски принцове и богати индийски индустриалци. В утвърдените демокрации интерес към медиите проявяват финансисти, както и бизнесмени натрупали богатство в областта на високите технологии. Пари и власт са общият знаменател в интереса на едните и другите да притежават медии. Резултатът е заплаха за свободата и независимостта на информацията.

Българският „принос“ за тази заплаха е представен с житието и делата на Делян Пеевски, водещ производител на цигари, създал сенчеста медийна империя, за да получава облаги от властта и да сплашва опонентите си. Пеевски управлява в София въпреки честите обвинения в корупция и конфликти на интереси – се казва в доклада.

Организацията припомня, че дълго време „успешният млад мъж“, както се самоопределя Пеевски, е заемал само държавни постове и не е имал официална медийна собственост. След избора му за шеф на ДАНС, предизвикал възмущението на съюзниците от ЕС и НАТО и уличните протести, медиите на неговата майка Ирена Кръстева обиждаха и клеветяха протестиращите. Тогава се появи и терминът „медийни бухалки“. Той описва семейството на Пеевски като мафиотски клан, налагащ интересите си с тормоз и страх, но използващ публикации вместо реални бейзболни бухалки.

Две години по-късно България има друго правителство и друго мнозинство в парламента, но Пеевски си е все още негов член. Междувремнно той беше избран и за член на Европейския парламент, но се отказа, „за да се концентрира по-добре върху работата си в България“. Какво точно обаче прави той? – питат Репортери без граници. Завесата върху медийната му собственост започна да се вдига с придобиването на официални дялове във вестниците Телеграф, Монитор и Политика, а след това телевизията „Канал 3“ през лятото на 2015 г.

Според софийските медии, фамилията продължава да контролира задкулисно голям брой други медии, като сайтовете Блиц и ПИК, които ревностно бранят нейните интереси  Пеевски и майка му притежават и англоезичното издание New Europe в Брюксел, твърдят Репортери без граници.

Докладът описва подробно и атаката, на която беше подложен Биволъ след като публикува разследвания за собствеността на Булгартабак и трафикът на контрабандни цигари в страни от Близкия изток. Само за няколко години Биволъ изгради репутация на качествена разследваща медия с разкрития за българската и балканската олигархия – припомня РБГ. След като медията започва да публикува разследвания за Булгартабак през лятото и есента на 2015 г., собствениците и журналистите от сайта стават мишена на медийните бухалки на Пеевски, които печатат в продължение на седмици клеветнически и обидни материали за тях.

Опитът да се дискредитира медията и да се постави под съмнение мотивацията на журналистите стигна дотам, че екип на пеевската телевизия Канал 3 посети жилището на главния редактор Атанас Чобанов в Париж и притесни неговото семейство – припомня се в доклада.

„Този тормоз е всъщност комплимент за нашата работа. Това означава, че сме натиснали там, където боли“ – споделя Чобанов пред Репортери без граници. Той припомня разследванията на Биволъ за Булгартабак, доказващи, че тази компания е замесена в мащабен трафик на контрабандни цигари в Ирак, Сирия и Турция, а част от астрономическите печалби се използват за финансиране на пеевските медии, които имат и функция да перат пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4698 |15.06.2016 Германски журналист: Мафиотският период не е свършвал в България . 2| 3959 |01.11.2015 Прозрачност без граници: По-малкото кандидати на балотаж увеличи купения вот . 0| 4543 |07.01.2015 Репортерите в Париж снимали нападението от покрива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads