Реклама / Ads
8| 11939 |24.07.2016 НОВИНИ

Ненчев: Русия е нарушила 10 пъти въздушното ни пространство за месец

.
Николай Ненчев във военноморска база
Русия е нарушила десет пъти въздушното ни пространство за последния месец. Само в близките дни нарушенията са били четири. Тук се включват полети както на военни самолети, така и на гражданска авиация. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев.
 
По думите му България не е безучастна към това и се водят разговори с руската страна на дипломатическо равнище за решаване на проблема.

„България няма да си играе на балансьор. Бедните, които няма ресурси за собствено въоръжение, нямат това право. Българският интерес в момента е по-застрашен от всякога геополитически“, това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в сутрешния блок на „Нова“.

 

По неговите думи се наблюдава тенденцията за "сближаване на двамата източни императори" – Русия и Турция. Това е най-големият риск за българската национална доктрина, отбеляза той.

 

„Нашата сигурност е НАТО“, каза Ненчев. Военният министър потвърди тезата, че Черноморският басейн се превръща в една от горещите точки в света. Според него не трябва да се говорят политически несъстоятелни неща, за да се харесаме на някого.

 

Ненчев коментира и навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност. По неговите думи това е провокация с неясна цел. За последния месец е имало 10 подобни полета на машини на Москва над България, но някои от тях са били пътнически и навлизането им е било заради неразбирателства при организацията на въздушния трафик, обясни той.

 

При всяко подобно непозволено навлизане на самолет във въпросната зона налага вдигането на български изтребители, което хаби доста ресурси, поясни Ненчев. Министърът не е знаел какво е официалното обяснение на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водели по дипломатически канали.

Той успокои, че няма промяна в броя на бежанците, които са решили да се насочат към България, а положението изглежда, че е спокойно. „Предприели сме всички необходими мерки. Охраната по границата ни е засилена“, поясни Ненчев.

 

Той отрече, че заради засилената охрана по турската граница, е намален личният състав по гръцката граница. „Това не е вярно“, каза военният министър и обясни, че вниманието в момента е насочено към границата ни с Турция заради опита за военен преврат там.

 

„Националната сигурност е мой основен приоритет“, каза още Ненчев.

 
















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4243 |22.07.2016 Найденов към Ненчев: Как МО ще повиши мотивацията и интереса за служба в БА? . 0| 5136 |22.07.2016 Русия възстанови полетите за Турция . 0| 3983 |21.07.2016 Ненчев: Добре, че не сме сами, а в НАТО . 0| 4417 |20.07.2016 „Аерофлот” спира полетите от Русия за Истанбул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads