Реклама / Ads
0| 4374 |24.07.2016 НОВИНИ

Арестуваните в Турция вече са над 13 хил.

.
Реджеп Тайип Ердоган.
Броят на арестуваните хора в Турция след опита за преврат миналата седмица достигна 13 156 души, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Агенция ДПА цитира говорителя на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ясин Актай, който уточни, че 7423-ма от арестуваните са военни (сред които 162-ма генерали), 287 са полицаи, а 2014 са съдии и прокурори. Арестувани са били и стотици цивилни.
 
Над 37 500 държавни служители и полицаи са били отстранени от длъжност. 21 хиляди учители в частни училища са загубили разрешителните си за работа.

Актай заяви още, че Турция трябва да бъде похвалена за въвеждането на извънредно положение.
Но можем да разберем критиките на Европа по този въпрос, каза говорителят на ПСР.

Той добави, че Турция е била изложена на многобройни терористични атаки и досега се е въздържала от обявяването на извънредно положение.

Същевременно хората в Турция продължават да празнуват потушаването на преврата. Хиляди турци се събраха през нощта в района на Босфорския мост (в Истанбул), който миналата седмица бе окупиран от танкове.

Ердоган подписа указ, съгласно който се закриват над 1000 частни училища в Турция и се удължават арестите на някои заподозрени до 30 дни, предаде Ройтерс.

С указа се разпускат няколко хиляди структури и институции, включително учебни заведения, смятани за свързани с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти са на мнение, че Гюлен и неговите поддръжници стоят зад опита за преврат, извършен на 15 юли в Турция.

Съгласно указа се закриват 1043 частни училища, 15 университета, 35 медицински учреждения, 1229 фондации и 19 синдикати, информира Анадолската агенция.

Ердоган одобри удължаването на периода, в който определени заподозрени може да бъдат задържани - до максимум 30 дни без да има повдигнато обвинение срещу тях. Този период бе удължен, за да бъде подпомогнато пълното разследване на опита за преврат, посочва Ройтерс.

На 28 юли ще се състои заседание на Висшия военен съвет на Турция. Агенция Ройтерс посочва, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е направил съобщението за предстоящото заседание.

Висшият военен съвет обикновено се състои през август, но бе изтеглен няколко дни по-рано заради опита за преврат в Турция на 15 юли. Заседанието ще се състои в президентския дворец, а не в централата на Генералния щаб на армията.

Президентът Ердоган заяви в интервю за Ройтерс, че планира да преструктурира въоръжените сили на Турция и да влее "свежа кръв" в армията след пуча, при който бяха убити 246 души.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган призова в телевизионно обръщение турския народ да запази спокойствие по отношение на ситуацията за Турция в момента. Речта му беше излъчена пряко в ефира на телевизия "Ал Арабия".

Ердоган каза, че броят на арестуваните след опита за преврат в Турция военни и граждански лица е 13 156 души. Сред тях има 126 генерали.

Турският президент се зарече да изчисти всички държавни структури от привържениците на ислямиста Фетхуллах Гюлен, когото властите определиха като отговорен за организирането на метежа.

"Страната се избави от болестта и върви към оздравяване. Турската икономика запазва стабилността си и се развива. Очаква ни осъществяването на много нови и важни проекти", каза Ердоган.

Седмица след опита за преврат в Турция: Страх и тотален контролВицепремиерът на страната зае позицията да се забрани на жените да се смеят на публични места

Междувременно стана ясно, че турските власти са задържали един от главните сподвижници на намиращия се в САЩ Фетхуллах Гюлен, обвиняван от тях за опита за военен преврат. Това заяви вчера пред репортери официален представител на турското президентство, цитиран от Ройтерс.

Халис Ханджъ, определен като дясна ръка на духовника Гюлен, както изглежда е влязъл в Турция два дни преди неуспешния преврат, каза официалният представител.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5012 |22.07.2016 Жертвите в Мюнхен са вече осем, обявиха извънредно положение . 0| 4340 |22.07.2016 Социолози: Според българите ситуацията в Турция ще се влошава . 0| 4355 |22.07.2016 Енчев иска прекратяване на преговорите Турция-ЕС . 0| 5147 |22.07.2016 Русия възстанови полетите за Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads