Реклама / Ads
0| 4957 |26.07.2016 СВЯТ

Белият дом не коментира скандала ”имейли против Сандърс”

.
Белият дом
Президентството на САЩ няма да коментира кой може да е зад хакерската атака, разкрила имейли на Националния комитет на Демократическата партия. Изявлението на говорител на Белия дом, е по повод предположенията, че хакери, работещи за Русия, може би са се опитали да повлияят на президентските избори в САЩ.
 
Знаем, че има различни фактори, и държавни и криминални, които търсят уязвими места в киберсигурността на Съединените щати, и сред тях е Русия, каза говорителят Джош Ърнест. Правителството ще остави правоприлагащите органи да обявят заключенията си за кибератаката, добави той.

Москва е заподозряна, че се опитва да повлияе на предизборната кампания в полза на Доналд Тръмп с режисирано изтичането, но доказването на руска намеса ще е трудно, смятат експерти, цитирани от Франс прес.

В петък, три дни преди откриването на конгреса на демократите, Уикилийкс публикува около 20 000 имейли, хакнати от акаунтите на седмина лидери на Демократическата партия. Те са разменени между януари 2015 и май 2016 г.

Тези писма разкриват презрително и подозрително отношение на лидерите към Бърни Сандърс, бившия съперник на Клинтън във вътрешнопартийната надпревара за кандидатурата на демократите.

Председателката на Демократическата партия Деби Уосърман Шулц бе опетнена от скандала и в неделя подаде оставка преди конгреса, който ще продължи до четвъртък.

Разгневен от публикациите, предизборният екип на Клинтън отвърна на удара, намеквайки, че Русия може да стои зад изтичането на имейлите, хакнати от киберпирати.

Целта на Москва, според екипа на Клинтън, била да облагодетелства кампанията на Доналд Тръмп, който е по-критичен към НАТО от съперницата си.

В подкрепа на това обвинение се припомня, че против Демократическата партия е била извършена кибератака, разкрита в средата на юни от компанията за киберсигурност "Краудстрайк". А тя била извършена от две групи киберпирати, смятани за близки до руските власти.

Двете групи - "Коузи беър" ("Потайна мечка") и "Фанси беър" ("Въображаема мечка") - "се занимават с политически и икономически шпионаж в полза на Руската федерация", твърдеше тогава "Краудстрайк".

Федералното бюро за разследване обяви вчера, че разследва кибератаката, но не съобщи подробности за предполагаемите пирати, нито за евентуална връзка с публикуването на имейлите от Уикилийкс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2659 |18.04.2024 "Историята ни съди". Отпушване в Конреса на САЩ - помощта за Украйна и Израел ще се гласува в събота . 7| 3198 |18.04.2024 "Политико": Крайнодесен популист печели шанс да отклони Хърватия от проевропейския път . 1| 2548 |17.04.2024 Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити, заяви Нетаняху след разговорите с Камерън . 1| 2336 |17.04.2024 Столтенберг: Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads