Реклама / Ads
0| 5167 |26.07.2016 НОВИНИ

11 екзотични филологии - защитени специалности

.
11 екзотични филологии като арабистика, кореистика, японистика и др., към които няма голям наплив, но са важни за икономиката, стават защитени специалности. Те, заедно с хебраистиката, ще получат по минимум 15 хил. лв. допълнителни средства от държавата за укрепването и съживяването им.
 
Подобни специалности има само в Софийския университет, който се очаква да бъде подкрепен за тях с около 600 хил. лв. през следващата година. Това предвижда проект на промени в правителственото постановление от март тази година за реда за утвърждаване на броя на студентите в държавните висши училища. Проектът е публикуван вчера за обществено обсъждане и към него могат да се правят предложения до 8 август.

От МОН са предложили защитените специалности да отговарят на три условия - уникалност по териториален признак (обучението по специалността да се осъществява само в едно висше училище), уникалност по съдържание (обучението да е по учебен план, който не се припокрива по съдържание с учебния план по сходна специалност повече от 25%), както и наличие на двустранни програми за сътрудничество. Закрилата на тези специалности ще бъде по две линии - от една страна, ще им се дава постоянна добавка от 15 хил. лв. на година, а от друга - държавата ще предоставя на университетите, които ги предлагат, сума, която да покрие недостига на студенти до 25 души, пише в "Сега".

"Ако в първи курс приетите студенти в дадена защитена специалност са 15, то ще дофинансираме университета за още 10 студенти", обясниха от МОН. Конкретната добавка ще се определя по сложна сметка, зависеща от издръжката за съответното професионално направление. За екзотичните филологии стандартът е около 1200 лв. Прогнозите на МОН са, че общо за цялата 2017 г. (промените влизат в сила от 1 януари), ще са нужни 600 хил. лв. От министерството са обсъждали и други специалности, които да влязат в списъка на защитените, но се казало, че само 12 специалности отговарят на критериите за уникалност и наличие на програми за сътрудничество. Сред тях попадат още арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, новогръцка филология, както и португалска, румънска и унгарска филология.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4989 |10.07.2016 ПС към ЧЕЗ призовава да бъдат защитени на клиентите при смяна на доставчик . 6| 4422 |14.05.2016 Експерти: Над 80% от сградите не са защитени от мълнии . 0| 4694 |26.03.2016 Изготвят списък на защитените специалности във ВУЗ-овете . 2| 4298 |23.02.2016 Лумнаха защитени гори край Тутракан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads