Реклама / Ads
0| 5270 |26.07.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Съдът върна на работа уволнен враг на Рашидов

.
Вежди Рашидов
Върховният административен съд (ВАС) окончателно реши, че експертът от Националния институт за паметниците на недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Яна Топалова е уволнена неправомерно и отсъди тя да бъде върната на работа.
 
Арх. Топалова бе освободена от работа след критично интервю за бутафорните реставрации на културни паметници. Тя бе уволена дисциплинарно, след като през февруари 2015 г. в сайта “Offnews” излезе интервю с нея, озаглавено "Спираме строежи върху исторически паметници, Рашидов ги разрешава".

В него Топалова твърди, че НИНКН е подложен на постоянни съкращения и натиск от министерството да одобрява проекти за надграждане на паметници с цел усвояване на евросредства. Архитектът посочи, че ведомството на Вежди Рашидов разрешава намеси в разрез със становищата на експертите, а понякога директно се обажда на временната директорка по телефона. "Не им харесва някое наше становище, обадят се по телефона на директорката, която е – без извинение – калинка, и всичко се решава. И всичкото това се покрива, всеки опит за публичност бива задушен", каза тогава Топалова.

Още на следващия ден ръководството на НИНКН за разграничи от думите й, а по-късно стана ясно, че срещу нея се води дисциплинарно производство за трудови нарушения. Според шефовете в НИНКН именно това я накарало да критикува Рашидов.

Върховният административен обаче намира, че институтът не е представил нито едно доказателство за нарушенията на Топалова. С решение от 29 юни ВАС окончателно отменя заповедта на и.д. директорката Даниела Джуркова за уволнението й и осъжда НИНКН да й плати 500 лв разноски по делото. Пред "Дневник" Топалова каза, че смята да се върне на работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4988 |23.07.2016 “Репортери без граници": Крещяща цензура е уволнението на Лили Маринкова . 0| 3843 |21.07.2016 Гърция не върна на Анкара пучистите с хеликоптера . 0| 4192 |20.07.2016 Съдът пусна Петър Низамов-Перата под гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads