Реклама / Ads
1| 4831 |26.07.2016 НОВИНИ

Асен Агов: Не знам как Турция ще се помири със себе си

.
Асен Агов
Нещата са много явни в Турция. Имаше опит за преврат, който беше осъден от цял свят. Последваха събития, които стъписват. Всеки трети генерал е уволнен или арестуван. Закриват се училища, болници. Това каза съветникът на външния министър Асен Агов по БТВ.
 
Това са решения на турското правителство в рамките на извънредното положение. Няма да коментирам дали това е право или криво. Свободният свят прие това негативно. Турция ще реши сама дали ще бъде част от свободния свят или ще влезе в изолация. Турция се нуждае всеки божи ден от 550 млн. долара текущи пари за икономиката. У нас има превъзбуда от онова, което става в Турция. Събитията не говорят за път към демокрация, но тази превъзбуда би трябвало да слегне. Ние сме преживявали много по-тежки кризи с Турция. Над 45 години бяхме врагове. Сега сме съюзници.

Ще добавя и още един елемент. Ако Турция влезе в изолация няма как да финансира своята икономика. 13 на сто от икономиката на Турция идва от туризма. В момента тя е окаяна. Лирата спада. Всичко това трябва да ни каже, че Турция има само един път на интеграция с ЕС. Няма съмнение, че ако се върне смъртното наказание, Турция трябва да прекрати преговорите за ЕС. Eрдоган и Гюлен са модерни ислямисти. Гюленистите организираха много сериозни процеси в армията. Не бива да се пренебрегва намесата на онези, свързани с Гюлен. България се държа като стабилна европейска страна. Хладнокръвието в такива моменти е най-добър съветник. В него трябва да се роди позиция по очертаване на рисковете.

Българските власти се държат хладнокръвно по адрес на Турция. Не знам как Турция ще се помири със себе си. Кюрдската партия отново се изолира. Сценариите на българското правителство трябва да покажат как ние ще се държим в бъдеще. Не виждам как може да се проведат избори по време на извънредно положение. Трябва да се вземе политическо решение за отварянето на секции в Турция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4113 |25.07.2016 Красен Кралев: 51 наши спортисти ще се борят в 14 спорта на Олимпиадата . 0| 4221 |23.07.2016 Айфеловата кула грейва като германското знаме . 0| 4220 |19.07.2016 Знаме на ИДИЛ открили в стаята на нападателя от влака в Германия . 0| 4543 |23.06.2016 Порой заля улиците в Асеновград, цели квартали са без ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads