Реклама / Ads
0| 4712 |27.07.2016 СВЯТ

Шефът на руските митници заподозрян в контрабанда

.
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обискира във връзка с дело за контрабанда кабинетите на Андрей Белянинов, шеф на Федералната митническа служба (ФМС), и на заместниците му. Всички те са заподозрени като участници в престъпна група, прекарвала през митницата висококачествен алкохол и други луксозни стоки, пише печатът в Русия, като цитира съобщение на Владимир Маркин, говорителя на руския Следствен комитет.
 

Делото по случая е образувано още през пролетта срещу известния в Санкт Петербург предприемач Дмитрий Михалченко, обвинен в контрабанда на спиртни напитки в особено големи размери и неплащане на мита, уточнява "Росийская газета".

 

По данни на "РБК" е обискирано също жилището и офисът на бизнесмена Сергей Лобанов, който според Маркин е учредител на най-малко 15 фирми, тясно свързани с федералните митници.

 

При обиските у Белянинов и Лобанов са конфискувани предмети и документи от значение за наказателното дело, включително кутии с пари и старинни картини, допълва вестникът.

 

Следователи от федералното следствие са разпитали след обиските Белянинов, по-специално във връзка с показания на друг разследван бизнесмен - Анатолий Киндзерски, съобщава "Комерсант", цитиран от мрежовото издание "Заголовки".

 

Киндзерски заявил, че неговата фирма "Контрейл Логистик Северозапад", замесена в големия контрабанден скандал, получила статут на упълномощен икономически оператор, който й дава възможност да изразходва за митнически операции по-малко време и пари. За целта й съдействал Лобанов, евентуално срещу финансова облага.

 

Според следствието връзките на Киндзерски в руските митници спомогнали за създаването на престъпна група, обвинена засега в контрабанда на стойност 1,7 милиона рубли, например коняк "Курвоазие" от 1912 г. и други скъпи спиртни напитки.

 

"Московский комсомолец" не успял да се свърже с Белянинов, но според слухове руският митнически шеф бил доста ядосан от неприятните новини. Изявявал се навремето като актьор в руското кино и като разузнавач (служител в посолствата на Москва в ред държави, включително в ГДР, където се запознал с Владимир Путин), той смятал, че е неуязвим за правоохранителните органи в Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4795 |03.07.2016 Шефът на НАТО: Русия е опасност, но не искаме да се конфронтираме с нея . 0| 4416 |18.06.2016 Арестуваха осми заподозрян за атентатите в Брюксел . 0| 4301 |02.05.2016 Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads