Реклама / Ads
0| 4134 |28.07.2016 НОВИНИ

Атакуваме Рио с 33-ма висшисти

.
51 спортисти в 14 вида спорт ще представят България на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Част от състезателите вече са в Бразилия, а на останалите предстои заминаване в близките дни.
 
За първи път от 60 години насам българската делегация наброява по-малко от 60 човека, за сметка на това тя е доста „шарена”.


Мъжете превъзхождат нежната половина със 7 представители – 29:22, а повечето от родните представители не са занемарили образованието си за сметка на спорта и учат в университет.

 

С най-много представители сред българските олимпийци очаквано е Национална спортна академия „Васил Левски“ - 17. В класацията следва Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с 3-ма олимпийци, Югозападен Университет с двама, а цели 10 други висши завадения са с по един. Сред тях има три университета в САЩ, един от нашите учи вече трета година за зъболекар (състезателят по фехтовка Панчо Пасков), а Елис Гури е с диплом от  Албанската спортна академия, съобщава bTV.

 

Състезателят в борбата е родом от Албания. Той и неговият колега на тепиха - Владимир Дубов, са двамата легионери в българската делегация. Дубов е бесарабски българин, роден в Украйна, но от скоро се установи със семейството си в Перник.

 

Носителят на златен пояс от турнира „Дан Колов” е единствения представител от града. Най-много в Рио са софиянците – 11. Следват Пловдив (8) и Хасково (3).

Столичани обаче получават голяма подкрепа от ансамбъла по художествена гимнастика, тъй като четири от петте състезателки са от София. Една от възпитаничките на Ина Ананиева е най-младата дама в делегацията ни. Любомира Казанова, която зае място на Цветелина Стоянова, навърши 20 години на 23 май тази година.

 

Грацията ни обаче отстъпва по възраст на младата ни надежда в кануто – Ангел Кодинов. Българският представител ще навърши 19 дни след като форумът в Бразилия приключи.

 

17 години – точно толкова е разликата между Кодинов и най-възрастния в делегацията ни – борецът Димитър Кумчев.

Той е представител на най-успешният спорт за България на олимпийски игри. На тепиха са спечелени общо 68 медала, от които 16 златни.

 

Българските представители ще се опитат да прибавят още отличия към 215-те до момента (с присъдения служебно сребърен медал на Милка Манева от Олимпийските игри в Лондон 2012).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4425 |27.07.2016 КНСБ иска минимална заплата за висшисти . 1| 4652 |27.04.2016 Евростат: На 20-то място сме по брой на висшисти в ЕС . 5| 5005 |20.08.2015 Стряскащо! 24% от бездомниците в София са висшисти . 22| 5970 |12.04.2015 Лучано: Какво като политиците ни сега са висшисти?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads