Реклама / Ads
0| 4436 |29.07.2016 НОВИНИ

Няма да събираме документи за доказване на стаж за пенсия

.
Бисер Петков
Хората вече да не събират документи, с които да доказват стажа си, а да подават само заявление за пенсиониране, предвижда в програмата си Бисер Петков.Парламентарната комисия по труда и социалната политика изслуша вчера кандидатите за управител и подуправител на Националния осигурителен институт (НОИ).
 
И за двете позиции има по един кандидат, като това са Бисер Петков и Весела Караиванова-Начева, които и към момента са на тези постове. Гласуването в НС е днес.

В концепцията си за управление на НОИ за периода 2016 - 2020 г. Бисер Петков залага "преимуществено на служебното начало в производството по отпускане на пенсии след 1 януари 2019 година".

Така НОИ ще вади сам всички нужни документи и удостоверения от осигурителния архив, пише в. "24 часа". Промяната, за която не е нужен нов нормативен акт, ще влезе в сила от началото на 2019 г., когато отпада изискването за посочване на трите най-добре платени години преди 1997 г. за изчисляване на пенсията.

В момента хората трябва да носят на НОИ трудови и осигурителни книжки, удостоверения за пенсиониране от всеки работодател и пр.

Петков очаква промяната да съкрати времето за отпускане на пенсията от сегашните 4 месеца от датата на подаване на заявлението на 45 дни.

Националният осигурителен институт да разпраща подсещащи писма до бъдещите пенсионери, че им предстои да си подадат документите, и съвети как да го направят. Това ще става една година преди да навършат възрастта за пенсия.

От следващата година НОИ планира да пусне и електронна система, в която работодателите да вкарват удостоверенията за пенсиониране на хората, които напускат. Така документите директно ще влизат в осигурителното досие на човека, обясни подуправителят на НОИ и също кандидат за нов мандат Весела Караиванова.

НОИ предвижда в бъдеще да има възможност за електронно подаване на документи за отпускане на парично обезщетение за безработица, каза управителят на НОИ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4278 |28.07.2016 Цветан Цветанов: Няма държава готова за голям бежански поток . 0| 4173 |28.07.2016 Захариева: Един закон няма как да промени манталитета на магистратите . 0| 4528 |28.07.2016 Бизнесът: Нямаме нужда от юристи, а от инженери . 2| 6869 |27.07.2016 Буруджиева: Няма да има обща лява кандидатура за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads