Реклама / Ads
0| 4833 |29.07.2016 НОВИНИ

България и ”Росатом” започват преговори за ”Белене”

.
Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта ”Белене” след решението на международния арбитраж в Женева. За това се договориха министърът на енергетиката на Теменужка Петкова и представители на ръководството на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация ”Росатом”.
 
Предстои експертите да започват, за да се стигне до изгодно и двете страни решение в максимално кратки срокове, пише БГНЕС. Двете страни бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската компания "Росатом" ще продължи. Министър Петкова подчерта, че благодарение на добрата съвместна работа, процесът по удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на българската атомна централа ще завърши успешно. Всички дейности в АЕЦ "Козлодуй" се изпълняват по график. По този начин България ще може и през следващите години да задоволява 32% от потребностите си от електроенергия от атомната централа. Петкова подчерта, че българската страна високо цени коректността в съвместната работа с "Росатом".

България беше осъдена от арбитражен съд по казуса за спрения проект за АЕЦ "Белене" да плати 550 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт", която е дъщерно дружество на "Росатом". През септември 2012 г. "Атомстройекспорт", което се занимава със строителството на ядрени централи по руски дизайн в чужбина, заведе арбитражно дело срещу българската НЕК за спирането на строителството на АЕЦ "Белене". Решението за приключване с изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов с мотив, че липсват пари. В момента правителството има идея да продаде готовото оборудване за АЕЦ "Белене", но това не може да стане без съгласието на "Росатом".

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия може да започне преговори за доставки на природен газ с Русия и Украйна през септември. Това съобщи на пресконференция в Брюксел представителката на институцията Ана-Кайса Итконен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7224 |27.07.2016 „Гардиън”: България e топ износител на оръжия за Сирия, Йемен и Либия . 0| 3928 |27.07.2016 България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 г. . 0| 4318 |26.07.2016 Терористът от Ансбах бил спокоен и смирен в България . 0| 4339 |26.07.2016 България и Гърция заедно ще обучават спецчасти на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads