Реклама / Ads
1| 5735 |30.07.2016 АКТУАЛНО

Юнкер: Бежанците може да заприиждат, споразумението с Турция е под въпрос

.
Жан-Клод Юнкер
”Рискът е висок. Успехът на споразумението досега е слаб. Президентът Ердоган вече даде да се разбере на няколко пъти, че би искал да го постави под въпрос”, заяви Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския в. ”Курир”, цитиран от АФП.
 

Ако това стане, "можем да очакваме мигрантите отново да заприиждат в Европа", казва той. Оспорваното споразумение, сключено през март между Турция и ЕС, успя да ограничи притока на мигранти, но неуспешният опит за преврат от 15 юли срещу Ердоган поражда опасения, че то ще бъде поставено под въпрос.

 

Чистката, която последва пуча в Турция, доведе до ареста на хиляди военни, полицаи и съдебни служители. В същото време стотици хора изгубиха работата си в основните турски министерства.

 

Три дни след неуспешния опит за преврат групата турски високопоставени служители, натоварени да контролират изпълнението на споразумението за мигрантите от гръцка страна, бяха отстранени, а техни заместници не бяха назначени.

 

Юнкер изразява "силна загриженост" от неотдавнашните събития в ЕС и особено в Унгария и Полша.

 

"В Полша действията на правителството са посегателство към правовата държава . . . Наблюдавам с безпокойство подготовката на референдум за мигрантите в Унгария", подчерта председателят на Еврокомисията.

 

В сряда Еврокомисията даде три месеца на Варшава да преразгледа функционирането на конституционния си съд в името на защитата на правовата държава.

 

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни тази седмица имиграцията с "отрова" за Европа, допълвайки, че страната му не се нуждае от нито един мигрант".

 

"Ако се организират референдуми за всяко решение на Съвета на министрите и на Европарламента, то тогава правовата сигурност е в опасност", посочи Юнкер.

 

"Комисията наистина би трябвало, но ние няма да го направим, да започне процедура за нарушение на договорите срещу Унгария. Само че тогава господин Орбан ще заяви, че Комисията изправя унгарския народ пред съда", отбелязва ръководителят на европейската изпълнителна власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4192 |28.07.2016 ЕК даде на Турция още 1,4 милиарда евро за бежанците . 0| 4444 |24.07.2016 Генджев: С бежанците идва радикалният ислям . 2| 4446 |12.07.2016 Станишев към Юнкер: Приоритет ли са младежите за ЕС, щом режете парите за тях?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads