Реклама / Ads
0| 4301 |30.07.2016 НОВИНИ

Турските власти освободиха 758 военни, 231 остават под стража

.
Турските власти са освободили 758 от 989 военнослужещи, задържани по-рано по подозрение, че са участвали в неуспешния опит за военен преврат от вечерта на 15 срещу 16 юли, предаде Анадолската агенция.
 

Военнослужещите и курсантите от военните университети са били задържани в рамките на разследването, водено от Истанбулската прокуратура. Съдебните власти постановиха, че няма повече необходимост от задържането им. Всички те са били пуснати след даването на показания. 231 военни все още остават под стража, отбелязва агенцията. Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала съобщи вчера, че в цялата страна са задържани най-малко 18 000 души по обвинение, че са свързани с преврата, уточни БТВ.

 

Турската армия е прочистена от свързани с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен елементи, след като Висшият военен съвет завърши работата си на 28 юли. Това заяви снощи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Говорейки на събитие в Анкара в памет на жертвите на неуспешния опит за преврат на 15 юли, за който турските власти обвиняват последователите на Гюлен, Йълдъръм заяви, че животът в Турция се е върнал към нормалното. "Тези, които показват толерантност към предателите, също са предатели", подчерта той.

Йълдъръм отбеляза, че хората в Турция продължават да излизат по улиците и площадите в страната, за да защитят демокрацията в страната. "Силната на народа победи силата на танковете", изтъкна турският премиер. На 28 юли Висшият военен съвет проведе заседание под председателството на Йълдъръм в Анкара, на което беше решено генерал Хулуси Акар да остане началник на генералния щаб на въоръжените сили.

На заседанието близо сто полковници бяха произведени в чин генерал или адмирал, 16 генерали и адмирали получиха по-висок ранг, а 48 генерали бяха пенсионирани. През нощта на 15 срещу 16 юли в Турция група метежници направи опит за военен преврат, при който загинаха 246 души, а над 2 хиляди бяха ранени.

Вчера вътрешният министър Ефкан Ала съобщи, че турските власти вече са задържали над 18 000 души в рамките на разследването. Над 66 000 души, смятани за свързани с движението на Гюлен, бяха уволнени. Същевременно вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви, че е възможно гюленисти да има и сред членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Възможно е да има членове на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ в рамките на ПСР, заяви Куртулмуш, като добави, че те ще бъдат премахнати също както останалите бяха премахнати от другите сфери на държавата, посочва БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4165 |25.07.2016 Михаил Константинов: Властите немеят пред вълка единак . 0| 4342 |21.07.2016 Плевнелиев притеснен, апелира турските власти за демокрация . 1| 10433 |19.07.2016 Турските пилоти свалили руския Су-24, арестувани заради преврата . 0| 4116 |19.07.2016 Ексшефът на турските ВВС Йозтюрк отрича участие в опита за преврат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads