Реклама / Ads
0| 5117 |31.07.2016 НОВИНИ

Йордан Йовчев: След 10 години ще имаме силни състезатели

.
Йордан Йовчев
Някои неща за мен имат стойност. Предлагаха ми да се състезавам за Америка. Нямаше проблем да се оформят документи, защото ти попадаш в една графа като изключителен, човек, който е значим и в някаква степен доказан. Това каза Йордан Йовчев по БТВ.
 

 

 Предлагат ти, защото ти имаш този шанс. Аз не съм го приемал толкова несериозно, за да седнем и да кажем, че има някакъв казус. Аз съм имал достатъчно успехи и съм смятал, че човек би трябвало да бъде оценяван по това, което прави. Има значение за коя държава се състезаваш, да. Но аз тогава бях силен и може би малко налудничав и викам „Напред!” и няма кой да ме бие, без значение дали е китаец, американец или аз какъв съм. А и някак си го приемах като един вид предателство. Не бих го направил, тъй като много хора са ми помогнали. Не можех с лицемерие да кажа, че съм вече американец. Такава е моята стойност и това е пътят, който ще избера, допълни той.

 

На въпрос дали скоро ще има втори като него, той призна: Няма да е скоро, защото имаме много талантливи и обещаващи деца в момента, но те са малки още. Има много голяма дупка между сега действащите национални състезатели и децата, които практикуват. Имаме обаче голяма масовост и голямо обещаващо развитие, което ще даде ефект, но след 10 години.

 

Относно очакванията ни от Олимпиадата в Рио той заяви: Аз мисля, че амбициите не са ни малки. Всеки един, който е преодолял квалификациите и е добил правото да участва на олимпийските игри, има някакви амбиции, той не просто е попаднал там случайно. Въпросът е дали ще съумее да има шанс да се събере в този ден, който му е необходим, да разгърне всичко това като потенциал, с което се е готвил, препятствия и трудности, които е имал, за да се реализира и да покаже. После допълни:

 

Ивет Лалова е страхотен спортист. Ще бъде и знаменосец, което е голяма чест за нея и гордост. Ако може да вдигне още веднъж флага, освен когато го носи на откриването. И не само тя! Аз не ги разделям. Дано да има България повече повод за гордост и съм сигурен, че всеки един попаднал там има някаква амбиция, сериозна.

 

Той си спочни за участието си в Атина: Това, което се случи в Атина, аз съм имал и 1996 г. Поводът в Америка беше, че аз останах четвърти. Още тогава се започна с ощетяването ми. Не се е случило просто там, един път. Тогава амбициите ми бяха много големи и за това стана много голямо като събитие. Тогава дадох всичко на 100% и не можех да направя нещо повече, всичко останало остана за съдиите.

 

Добре ще е българите и феновете да не забравят името Юрий Кекин, защото той тогава си позволи да се върне към феърплея. Той показа на публиката кой заслужено би трябвало да е шампион.

 

Следващата олимпиада в Пекин тръгнах с ясните амбиции, че все още имам шанс, че мога да компенсирам второто място в Атина, но тогава допуснах грешка, която е абсурдна. Достатъчно елементарна грешка, която обаче като изисквания и наказателност е доста голяма и отиде още една Олимпиада.

 

Йовчев коментира и наказанията на руските атлети заради употреба на допинг.: Моето лично и неангажиращо е, че хората, спортистите, всички екипи, знам какво им коства за да преодолеят и да участват на олимпийски игри. Това са години, години труд. Не трябва да се лишават спортисти, които не са извършили нищо лошо. Поне това е моето неангажиращо мнение.

 

Запитан дали имаме шанс за златен медал в Рио, той каза:  Мисля, че има потенциал. Има участници, които в момента не са чак толкова известни като имена, но смятам, че ще имаме медали. Надявам се да има и златен, защото тази премия от 250 хил. лева е супер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4510 |31.07.2016 3900 деца са напуснали училище през последната година , 10 000 са заминали за чужбина . 0| 4216 |30.07.2016 Петима загинаха при катастрофи през последното денонощие . 0| 5211 |27.07.2016 Роман заприлича на Катуница след побой в дискотека . 1| 4384 |27.07.2016 Eдиният терорист от църквата във Франция бил следен с електронна гривна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads