Реклама / Ads
0| 4509 |02.08.2016 НОВИНИ

Нейнски: ЕС не може да е безмълвен за ставащото в Турция

.
Надежда Нейнски
Много е важно да се запази диалогът между Турция и ЕС, защото Европейският съюз не може да остане безмълвен срещу нарушаването на правата на човека. Това каза посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.
 
Стабилността на Турция и развитието на икономиката са важни за българите там. Защото Турция в момента ще бъде отворена към нас, допълни тя пред bTV.

За България най-важното е Турция да остане стабилна. Затова и политическите сили, които категорично не подкрепят Ердоган, застанаха зад властите. Те избраха легитимната власт пред опита за преврат, обясни посланичката. По време на опита за преврат за всички дипломати тази подкрепа срещу политичисеските сили беше впечатляваща, но въпросът беше колко дълго ще се запази това примирие между политическите сили. Проблемът тук е проблем между легитимна власт и паралелна държава, смятат останалите политически сили. Опозицията също не подкрепя Гюлен, разказа още Нейнски.

Нещата от нощта на преврата в Турция се изясниха. Всъщност има такава заповед към посланиците да не говорят и да правят изказвания в такива ситуации. Аз знам, че политически оценки в такава тежка ситуация, винаги крият рискове, но това е друго. Съвсем нормално е обаче да се дава информация на хората, така коментира тя своето мълчание в дните на преврата в Турция.

Все още няма официално искане за екстрадиция от Турция към България на турски гражданин част от организацията на Фетхиллах Гюлен. Това заяви посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. По думите й в понеделник тя е проверила да не са постъпили такива документи, но все още няма такива.

Припомняме, че в понеделник се появи информация, която беше отречена от правосъдното министерство, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност. Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.

За престоящата среща на 9 август между президентът на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Ердоган, Нейнски каза, че според нея „Русия в момента не може да предложи много на Турция“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6876 |01.08.2016 Асланов: Президентският вот може да е наказателен . 0| 4661 |31.07.2016 Нейнски: Хората с право упрекнаха мен и институциите за мълчанието по време на преврата . 0| 5544 |29.07.2016 Бъчварова се изпусна: Борисов може да е нашият кандидат за президент . 4| 12738 |29.07.2016 ”Сова Харис”: Слави може да получи резултат като ГЕРБ и БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads