Реклама / Ads
0| 7161 |02.08.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Бизнесът с имигрантите от Видин се мести към София

.
Източник: Кампанийните акции на МВР и ДАНС срещу мигрантите не дават резултат
Бизнесът с прекарване на нелегални имигранти от през България към Сърбия във Видинско спря напълно, научи Фрог нюз от криминалисти. Това става след като преди две седмици сръбското правителство прати армия и полиция на границата с България, за да спре трафика на нелегални имигранти.
 
„В момента е невъзможно и пиле да прехвръкне през границата. Сърбите освен въоръжени военни, са изпратили в горите и конни полицаи. Няма никакъв шанс да се премине. Много от водачите и каналджиите във Видин и региона отново се върнаха към старите си навици-кражби на дърва например. Бизнесът умря“, разказаха пред Фрог нюз запознати.

Вчера сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович заяви, че през последните няколко дни около 700 души са се опитали да преминат нелегално държавната граница, но са били върнати обратно. Те са били посрещнати от смесените военнополицейски екипи.

„В момента мигрантите осъзнават, че не могат от България да влизат в Сърбия. Така се стига до новия феномен, те да се опитват да направят това нещо от Македония“, допълни Стефанович. Сърбия няма да се превръща в приемен център за мигранти, които нито една европейска държава не иска да приеме, категоричен бе той.
За първите шест месеца на тази година над 4000 нелегални емигранти са били заловени при опит да преминат незаконно границата ни със Сърбия сочи статистиката на МВР. Но това са само заловените, а колко са минали?

От турската граница през София към Видин бе изграден мощен контрабанден канал за трафик на хора, който вече две години функционираше перфектно пред погледа на българските власти. Нелегалните имигранти плащаха около 8000 евро на човек, за да бъдат прекарани тайно през браздата към Западна Европа. Води ги турчин-водач, после ги поемат българи, предимно роми от Стара Загора, Пловдив или Софийско. Нелегалните преспиваха или в Столипиново или в ромската махала в Пазарджик, след което поемаха към София. Разтоварваха ги на паркинги на големи супермаркети край столицата и след това в таксита към центъра на града. Оттам директно или с бусове или пак с таксита, управлявани от роми, директно към сръбската граница в района на Видин.

Там почти цялото население се занимаваше с каналджийство и прекарване на хора през границата. Между 100 и 200 евро получаваха водачите, а чистата печалба за каналджия на ден стигаше и до 1000 евро.
Плащаше се по 250 евро на дежурните в гранична полиция да си затварят очите, в бизнеса участваха още видински полицаи и пожарникари.
След намесата на сръбската армия каналите от Видин са пресечени.
Затова трафикантите са преориентирали бизнеса си към София. Нелегалните имигранти вече се изкарват към Сърбия от района на Калотина, защото този път се обслужва от „полицейския канал“, твърдят запознати.
Трафикантите са от два могъщи ромски клана от Костинброд. Тяхното заплащане е само в злато.

Заради пренасочването на каналите към столицата центъра на града отново заприлича на гето както през лятото и есента на 2013 г. Докараните там нелегални имигранти, често мръсни, опърпани, боси и полуголи, завзеха градинката пред Централната минерална баня и тревните площи около джамията Баня баши.
Заради струпването на бежанци преди три години се наложи жандармерията да охранява района и да прави проверки на чужденците. Тогава те изчезнаха, за да се появат отново сега. Това явно не прави впечатление на властта.

Районът в центъра на столицата между улиците „Цар Симеон“, „Поп Богомил“ и бул. „Мария Луиза“ е превърнат в нещо средно между арабско гето и квартал на гастарбайтери. Никнещите като гъби в района хостели са препълнени с имигранти.
На полицията това въобще не прави впечатление, нищо че там се намират сградите на Гранична полиция и Дирекция „Миграция“. Хората живеещи в района се оплакаха, че полицейски патрули се виждат рядко, а вечер почти няма.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4592 |31.07.2016 Самолет от Варна спря в тревните площи на летището в Щутгарт . 1| 4244 |30.07.2016 Пламна гората над Самоков, гори малкият стадион ”Академик” . 1| 9366 |30.07.2016 М. Андреев за Фрог: КОЙ взема още пари от КТБ макар и зад граница . 2| 7406 |29.07.2016 Само във Фрог: Арестуваха столични полицаи за трафик на имигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads