Реклама / Ads
0| 5019 |03.08.2016 НОВИНИ

Разкриха насилие в дом за деца в Попово

.
Държавната агенция за закрила на децета изнесе данни за извършена проверка в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в град Попово. До нея се е стигнало след сигнал на гражданка от Попово, че в дома не се грижат добре за децата. В оплакването се е споменавало, че има прилагано насиле от страна на служители в центъра и децата се пускат да скитат безпризорно из града.
 
Достоверността на сигнала за физическо насилие върху деца от страна на директора не се потвърждава в хода на проверката. Налично е обаче неглижиране на правото на закрила на всяко дете от всички форми на насилие, предвид омаловажаване от страна на директора на проявите на насилие между децата, описани в Рапортната тетрадка в периода от м. януари 2016 г. до 02.07.2016 г., разясняват от агенцията. Така и проверката  установява ниска степен на реакция срещу проявите на насилие между деца. Директорът и персонала тълкуват по различен начин понятията инцидент и насилие, а чувствителността относно проявата на агресивно поведение между деца е силно намалена, допълват експертите

Наред с това са  установени множество пропуски, като те се предимно документални и свързани с организацията на работа в услугата, както и неспазване на вътрешните правила и процедури от страна на директора и персонала.

По думите на експертите липсват правила за съхранение, разходване и отчитане на личните средства на децата. Впечатление прави, че те се раздават на децата за дрехи, бельо, правят се медицински изследвания, което е притеснително, тъй като делегирания бюджет осигурява на децата средства за облекло и медицински изследвания и консулти, отсичат още от агенцията.

За насилие над деца в този дом се заговори още през април тази година, когато се спомена в медиите за 14-годишно момче, което  било зверски пребито в Центъра за настаняване от семеен тип в Попово, след което същто избягало в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4538 |31.07.2016 3900 деца са напуснали училище през последната година , 10 000 са заминали за чужбина . 0| 4216 |30.07.2016 Питбул нахапа две деца . 0| 4360 |29.07.2016 Две деца загинаха при катастрофа в Хасковско . 0| 4076 |28.07.2016 23 деца от детска градина във Варна се тръшнаха с хранително натравяне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads