Реклама / Ads
0| 4583 |07.08.2016 НОВИНИ

Ердоган свиква мега-митинг в „защита на демокрацията“

.
Реджеп Тайип Ердоган
Истанбул се готви за уникален по същността и формата си митинг, който ще се проведе днес на площад ”Йеникапъ” край Мраморно море. За пръв път в близката история на страната в обща проява ще участват лидерите и симпатизантите на всички политически партии в турския парламент, които бяха силно разединени преди осуетения опит за преврат на 15 юли т.г.
 
Митингът ще бъде заключителният от серията всекидневни прояви "в защита на демокрацията", започнали по призива на държавния глава след 15 юли. Проявата се организира под наслов: "Голямата среща на демокрацията", като според организаторите целта е "да се съберат всички милеещи за демокрацията и да се отдаде почит на геройски загиналите в отпор на метежа близо 250 души".

Митингът е свикан по инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той лично покани лидерите на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели да присъстват и да произнесат речи. Двамата опозиционни лидери, както и ръководството на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), се присъединиха към общата декларация на управляващата ПСР, в която бе осъден опитът за преврат и бе защитена законната власт.

Кемал Кълъчдароглу отначало отхвърли поканата на Ердоган, като го обвини, че е пренебрегнал критиките и препоръките на НРП по отношение на указа за извънредното положение и законовите промени. Но турският премиер Бинали Йълдъръм отиде на крака при Кълъчдароглу, за да му предаде лично посланието на Ердоган и да го увери, че неговите препоръки ще бъдат взети под внимание. Кълъчдароглу свика изпълнителното бюро на НРП и се излезе с решение да присъства на митинга и да произнесе реч.

Ердоган публично благодари на опозиционните лидери за решението им да участват в митинга. На демонстрацията ще присъства цялото правителство, както и много депутати.
Девлет Бахчели предупреди своите хора да носят само национални флагове.
"Никакви знамена или каквито и да е партийни символи няма да се допускат на митинга, той е общонародна проява в подкрепа на демокрацията", се казва в съобщение на Партията на националистическото действие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5028 |03.08.2016 Ердоган поиска прошка от турския народ и от Господ . 0| 4381 |02.08.2016 Ердоган в нападение: Западът подкрепя терора и пучистите . 0| 4372 |01.08.2016 Турция не е искала от нас екстрадиране на враг на Ердоган . 0| 4202 |31.07.2016 Ердоган: МИТ минава на мое подчинение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads