Реклама / Ads
0| 4203 |08.08.2016 НОВИНИ

В. Тончев: На изборите ще натежи партийният вот

.
Васил Тончев
Към този момент 48% от гласоподавателите казват, че са убедени и ще отидат да гласуват. Вероятно кампанията ще повиши малко интереса и съответно броя на желаещите. Това коментира социологът Васил Тончев. Експертът обаче прогнозира балотаж.
 
Все още не знаем кандидатите за президентския пост, а времето е много малко. Това е една неестествена ситуация, очевидно и няма да има дебати по съществени политики, визии. Най-вероятно пак ще натежи партийният вот и харизмата на съответните кандидати, заяви Тончев.

Това е двубой и двете големи партии ще решат изхода от тези избори, прогнозира социологът. Според него сега е интересно дали БСП ще успеят да консолидира достатъчно вот и интерес около себе си, за да може да се яви като истински конкурент на управляващите от ГЕРБ в момента.

ДПС и Реформаторският блок биха могли да окажат влияние върху изборите, но не директно, а чрез подкрепата на кандидат на друга партия, съответно в левия и десния сектор, обясни Тончев. По думите му те имат поддържаща роля и добави, че самостоятелна роля може би ще имат Патриотите, които са успели да се обединят. "Една тяхна обединена кандидатура безспорно им помага и може да се очертаят като третият играч в изборите", смята той.

Най-логичният кандидат на ГЕРБ е Бойко Борисов, посочи Тончев. По думите му това е "логиката на неговото политическо развитие и кариера". Ако обаче Борисов се кандидатира и стане президент, най-вероятно това ще предизвика нови парламентарни избори.

Има сериозни рискове, ако не бъди той. Следващите варианти са Димитър Николов, Томислав Дончев и Цецка Цачева. При всеки един от тях има сериозни рискове, каза още експертът пред Денят ON AIR .

От ГЕРБ ще обявяват кандидатурата си през септември, докато от левицата трябва да е много по-рано, за да направят кампания, каза Тончев. Той припомни за вътрешното допитване в БСП, където изпъкнаха имената на Корнелия Нинова и на Мая Манолова. И докато първата заяви, че няма да се кандидатира за поста, то ръководството не смята, че омбудсманът е най-добрият вариант.

Ще видим на пленума в неделя какво ще стане, но една кандидатура на ген. Румен Радев е голям риск. Едва ли за 2 месеца ще успее да се наложи. Имат значение и техните партньори от АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева, смята той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4231 |03.08.2016 Енчев: Без бг-секции за изборите в Турция и Франция . 0| 4098 |03.08.2016 Разпределиха министри за провеждане на изборите . 21| 27723 |29.07.2016 Сл. Трифонов: Решението на КС е мерзко; преди изборите на Орлов мост . 0| 4366 |09.07.2016 В централата на БСП започнаха преговори за широка коалиция за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads