Реклама / Ads
2| 3883 |09.08.2016 НОВИНИ

Правозащитници в тревога за правата на бежанците у нас

.
България се нуждае от ревизия на законите и практиките при задържане на мигранти в центровете от затворен тип, включително на деца и хора от уязвимите групи. Това сочат резултати от едногодишно проучване и доклад на фондация „Център за правна помощ – Глас в България”, предаде БГНЕС.
 
Проучването обхваща тенденциите и проблемите при процеса по задържане на мигранти в България за периода 2012 - 2016 г. Диана Радославова, която е съосновател на „Център за правна помощ - „Глас в България“ и автор на финалния доклад заключи, че въз основа на доклада се предлагаме изписването на насоки за законовите основания за задържане, което ще улесни процеса.

"Да се организират информационни сесии за чуждите граждани по време на задържането им. Има изключително формално предоставяне на превод, затова е нужно обучение на преводачите. Важно е да има присъствие на преводач постоянно и в домовете”, също предложи Радославова. Друга идея на фондацията е да се създадат алтернативни центрове, в които да се настаняват непридружени непълнолетни лица, да се въведе регулационен режим в дългосрочен план и краткосрочно миграционно задържане на чужденци без документи.

Според Радостина Павлова, която е ръководител на проекта и съавтор на финалния доклад, задържането на мигранти е сериозно ограничаване на свободите им. "Причината да направим такъв проект беше, че по наблюденията ни беше очевидно, че всеки от тях поне за малко е бил задържан в център от затворен тип. Това е нещо тревожно, поради ограничаване на правата, масовото задържане е и много скъпо начинание на държавата. Това представлява повторна травма, нанесена върху хората, което води до изживяване на неприятни емоции с дългосрочни последствия”, поясни Павлова.

Целта на проекта е била да се спомогне за установяване на практика по отношение на задържането по честен и прозрачен начин и във всеки случай да се преценява дали е уместно подобно задържане, а в дългосрочен план да се намали задържането в центровете, да се предлагат алтернативи на задържането. Бил е направен преглед на съдебната практика у нас, теренно изследване, включващо 40 интервюта с лица, които са задържани в момента в центровете и 31 интервюта с лица, които са били в тези центрове и сега са извън тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4338 |21.07.2016 Турция реформира военните сили, отказва се от Конвенцията за правата на човека . 0| 6165 |18.07.2016 Ема Хопкинс: Ще защитим правата на българите във Великобритания . 1| 4527 |01.07.2016 Цветанов: Трябва да се нарушат правата на гражданите заради сигурността им . 7| 6874 |14.06.2016 ФРОГОКО: КС погази правата на акционерите на КТБ под натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads