Реклама / Ads
0| 4285 |09.08.2016 НОВИНИ

„Файненшъл таймс”: Демокрацията по света е в отстъпление

.
Демокрацията по света е в отстъпление, пише журналистът Гидиън Рахман в статия за „Файненшъл таймс”. Според Рахман неуспехът на Арабската пролет от 2011 г. е основната причина за политическата анархия и кръвопролитията, на които ежедневно ставаме свидетели.
 

Авторитарни лидери от целия свят изтъкват Близкия изток като пример за това какви опасности крие преждевременната демократизация, казва авторът. На мястото на вдъхновяващите демократи като Нелсън Мандела в Южна Африка и Вацлав Хавел в Чехословакия и либералните реформатори като Михаил Горбачов и Борис Елцин в Русия днес стоят автократи, които не зачитат демократичните ценности като Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

 

Номинацията на Доналд Тръмп за кандидат-президент пък според него показва, че дори и САЩ – „лидерът на свободния свят”, има сериозни проблеми с демокрацията.

 

Журналистът посочва поредица от събития в световен мащаб, които доказват тезата му. Например през 2014 г. в Тайланд имаше военен преврат, а миналата седмица в страната беше проведен референдум за нова конституция, която може да циментира контрола на военните над политиката. В Малайзия пък либералите са в окаяно положение заради машинациите на правителството, докато известният лидер на опозицията Ануар Ибрахима е за пореден път в затвора. Миналата седмица Китай раздаде присъди на правозащитници в град Тянцзин, а Русия изпрати за 12 години в трудов лагер опозиционния политик Евгений Урлашов по обвинения в корупция, които според автора изглеждат „скалъпени”.

 

Не всички държави обаче вървят в грешната посока, твърди Рахман. Например по-рано тази година в Република Съюз Мианмар за пръв път от над половин век на власт е цивилно правителство, а миналата година пък в Нигерия за пръв път действащият президент загуби изборите и отстъпи мирно властта.

 

Понякога дори едно или две събития могат да променят историята. Нелсън Мандела излезе от затвора през февруари 1990 г., което беше само три месеца след падането на Берлинската стена. Тези две събития тогава вдъхновиха демократи и либерали по целия свят, пише Рахман.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4556 |07.08.2016 Ердоган свиква мега-митинг в „защита на демокрацията“ . 0| 4446 |23.07.2016 Гьокче: Трябва да се пролива кръв за демокрацията . 1| 6764 |21.07.2016 Елиф Шафак: Опитът за преврат е пирон в ковчега на демокрацията . 0| 4446 |21.07.2016 Ердоган: За 3 месеца ще върнем демокрацията и правовата държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads