Реклама / Ads
0| 14242 |09.08.2016 ПОЛИТИКА

Защо БТК не влиза в „Левски“

.
Повече от десет месеца след като телекомът получи правото да придобие 30% от футболния клуб като запише увеличение на капитала ситуацията е „пари нема – действайте“
 
Ноември 2015 г. Спортните, а и не само, медии са залети от заглавия как Виваком (търговското име на Българската телекомуникационна компания – бел. ред.) е акционер в „Левски“. Как във футболния клуб ще се излее рогът на изобилието, а 13 млн. лв. веднага влизат в „касата“. Това трябваше да доведе до увеличаване на капитала от 30 669 974 акции на 43 669 974 акции с право на глас.Близо 10 месеца след еуфорията знамената са свити, а само по страниците на притежаваните и контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски медии има по някой и друг фойерверк по темата.

Защо БТК не влиза в „Левски“

Отговорът е прекалено прост – защото няма кой да вкара компанията. Когато през ноември 2015 г. цареше еуфорията за „Левски“ същите контролирани от Пеевски медии жизнерадостно обясняваха, че БТК има нов собственик и това е Спас Русев.

Да, но 10 месеца по-късно Спас Русев е толкова собственик на БТК колкото и преди това – николко. През ноември 2015 г. базираната в Лондон VTB Capital дъщерна компания на руската държавна банка ВТБ организира „търг“ на който продаде обезпечението по кредит от 150 млн. евро към люксембургското дружество InterV Investment. Чрез серия от компании то е непряк собственик на БТК. Официални резултати от „търга“ така и не бяха обявени, но за купувач на този дълг и обезпечението към него медийни публикации обявиха Спас Русев.
Че сделката не е особено чиста се знаеше още преди „търга“.

Един от кандидатите, който не участва в „наддаването“ е американският инвеститорМарк Шнайдер чрез консорциумът от Schneider Media и CVC Funds. Той определи „търга“ за нагласен в полза именно на Спас Русев.

Какво общо има това с „Левски“

 Ами много. Колкото и да е странно. „Левски“ е заложник на сделката за БТК. Когато през май 2015 г. Тодор Батков обяви, че „продава“акциите си в „Левски“ на Иво Тонев, адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов повече фенове се питаха – а пари откъде? Освен някои други въпроси за собствеността и Кой всъщност купува „Левски“, но това е друга тема. Отговорът не закъсня, когато през юли БТК обяви, че влиза като спонсор на „Левски“.

Бившият мажоритарен собственик на КТБ и най-голям акционер (по това време) в БТК Цветан Василев пък коментира, че под натиска на Александър Сталийски и Делян Пеевски БТК ще налее 6 млн. лв. в „Левски“. Каква е сумата на спонсорския договор клубът официално не обяви.

 БТК и до днес е на екипите на „Левски“, но акционерното участие е замразено. Това, разбира се, не пречи на бившият член на борда на „Левски“, агентът на Държавна сигурност Георги Марков да обяснява от няколко седмици за нов собственик на „Левски“. Марков не назовава Русев директно, но от всичките му изявления става ясно, че визира именно него.

Според Марков новият собственик на „Левски“ ще влезе в клуба през август. Това обаче едва ли ще стане. Сделката за контрола над БТК е много далеч от разрешаването си. По нея предстои да се произнася съда в няколко юрисдикции. А без да завършат съдебните спорове сделка няма да има.

Така „Левски“ продължава да бъде в безтегловност, поставен там от назначените за собственици Тонев, Ангелов и Иванов. Въпрос на време е феновете да им потърсят сметка защо „Левски“ е заложник на една сделка с неизвестен край.
Защото без да има нови собственици в БТК няма да има и одобрение от надзорния съвет на телекома за влизането му в „Левски“. А без това одобрение няма записване на акции.

А ако Спас Русев не получи контрол над БТК, кой, Георги Марков ли ще финансира отбора...

Мирослав Иванов
Блог
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4924 |17.06.2016 Промените в Изборния кодекс влизат в пленарна зала . 16| 7199 |07.03.2016 "Алфа рисърч": ДПС се срива след забрана на Доган и Пеевски да влизат в Турция . 0| 5013 |25.07.2015 Миков за конституционните промени: БСП не влиза в схеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads