Реклама / Ads
0| 4056 |09.08.2016 НОВИНИ

БСП иска свикване на НС за отпадане мораториума върху „Белене“

.
Жельо Бойчев
БСП настоява за провеждането на извънредно заседание на парламента, на което да бъде отменен мораториумът върху проекта „Белене” от 2012 година. Това обяви на пресконференция депутатът от БСП Жельо Бойчев във връзка с желанието за преразглеждане на проекта от страна на министър-председателя Бойко Борисов.
 

От БСП настояват Цецка Цачева да упражни правото си на председател на Народното събрание и да насрочи дата за провеждането на извънредното заседание. По този начин от левицата се надяват да извадят управляващите от неловката ситуация, при която ще се поставят те самите като извикат потенциални инвеститори за проекта, без да са отменили мораториума, съобщи Нюз. бг.

Жельо Бойчев заяви, че приветстват поредното преосмисляне на проекта АЕЦ „Белене” в посока на неговата необходимост за България.

 

„ПГ на БСП счита, че дори държавата, в която премиер е Бойко Борисов, е парламентарна република. Изключително несериозно е да се водят каквито и да е разговори, с каквито и да е потенциални инвеститори в ситуация, в която има мораториум върху този проект”, заяви Жельо Бойчев.

 

От БСП лява България има внесено проекторешение в Народното събрание със следните точки: Отмяна решението на НС от 29-ти март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадката в Белене; Точка 2 възлага на Министерски съвет да осигури реализация на проекта, като защити националния интерес. Точка 3 задължава министъра на енергетиката да информира Народното събрание за изпълненото от Министерски съвет на всеки три месеца.

 

„НС трябва да е наясно с всички ангажименти, които поема по реализацията на този проект”, коментира Жельо Бойчев. Той припомни, че след арбитражното решение за проекта „Белене” сметката за страната ни е с 20 млн. лв. повече.

 

От своя страна Явор Куюмджиев заяви, че винаги са били постоянни в намеренията и позициите си относно „Белене”.

 

„Предлагаме отново, както сторихме в НС преди един месец, изцяло нашата експертна помощ с познания и контакти, за да може този важен за България стратегически енергиен проект да се осъществи”, заяви Куюмджиев. „Ние сме отворени за предложения с нашата експертна и всякаква помощ”, каза още той.

 

По Конституция с подписите на 48 депутати може да се предизвика извънредно заседание на НС. БСП обаче имат само 38 народни представители. Могат евентуално обаче с помощта на АБВ, които имат 11 депутати, да съберат необходимата подписка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4363 |09.08.2016 Каракачанов: България да иска отзоваване на турския посланик . 1| 8313 |09.08.2016 Искат оставки на Кунева и Рашидов заради парите на Блиц, Пик и „Стандарт” . 4| 25432 |08.08.2016 Чудовищно! Домусчиев иска от държавата 55 милиона, унищожава ЦСКА и Левски! . 1| 5083 |08.08.2016 Халаф: България ще бъде притискана и от Турция, и от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads