Реклама / Ads
0| 4761 |09.08.2016 НОВИНИ

Путин и Ердоган ще решават проблемите на региона

.
Ердоган и Путин
Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха днес за първи път от свалянето на руски самолет Су-24 през миналата година от ВВС на Турция. В Санкт Петербург лидерите си стиснаха ръцете и се увериха взаимно в намерението да работят за възстановяване на руско-турските отношения, съобщава ТАСС.
 
Путин заяви, че Русия и Турция се надяват на сближаване. Той припомни, че в предишни години, двустранните отношения са били много близки, „но след трагедията, довела до смъртта на наш войник, през ноември миналата година, те паднаха до много ниски нива”.

„Настоящето Ви посещение, въпреки много трудната политическа ситуация в Турция, показва, че всички ние искаме да продължим диалога и сближаването на интересите на народите на Турция и Русия”, заяви Путин.

Турският президент благодари на руския си колега за организацията на срещата. „Благодаря Ви, че имам възможността да се срещна с вас, защото турско-руските отношения наистина тръгват в положителна посока”, каза Ердоган.

Лидерите на Русия и Турия се договориха да обсъдят редица въпроси, които се отнасят не само до двете страни, но и до целия регион.

Русия и Турция се разбраха и за туристите, и за сирийската криза

Ердоган се извинил на Путин за сваления самолет

„Днес имаме възможност да говорим в тесен формат за целия диапазон на нашите отношения, включително възстановяването на търговските и икономическите връзки и сътрудничеството в борбата срещу тероризма,” посочи Путин.

Ердоган изрази увереност, че подновеното сътрудничество между Русия и Турция ще допринесе за решаването на много проблеми.

„Имаме на дневен ред много точки на двустранните отношения и тяхното развитие”, каза той. „Вярвам, че нашето сътрудничество ще допринесе за решаването на редица проблеми в региона”.

Путин потвърди поддръжката си за управляващите в Турция след опита за преврат в страната от 15 юли.

„Искам да кажа отново, че това е нашата принципна позиция - ние винаги твърдо сме се противопоставяли на всякакви опити за противоконституционни действия”, заяви руският президент.

Ердоган пък благодари на руския си колега за подкрепата. „В действителност Вашето обаждане веднага след опита за преврат направи мен, моите колеги и турският народ много радостни”.

Той подчерта, че в неделя на огромния митинг в Истанбул, Турция е показала на света колко много иска демокрация.

Турският президент пристигна в Санкт Петербург за срещата с руския си колега по-рано днес.Изненадващо в делегация на Ердоган е включен и ръководителят на разузнаването в Турция Хакан Фидан.

В турската делегация участват още вицепремиерът Мехмет Шимшек, министърите на външните работи Мевлют Чавушоглу, на културата и туризма Наби Авчъ, на икономиката Нихат Зейбекчи, на земеделието Фарук Челик, на енергетиката Берат Албайрак и зам-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Мехди Екер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4092 |09.08.2016 Политолог: Ердоган за нула време може да докара 20 000 души в Одрин . 0| 4150 |09.08.2016 Ердоган до Путин на руски: ”Извините” за сваления самолет . 2| 17476 |09.08.2016 Октай за Фрог: Лошо ни чака след срещата Путин-Ердоган . 0| 4116 |09.08.2016 Не било проблем Касим Дал да ходи на митинга на Ердоган, казват от НПСД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads