Реклама / Ads
0| 7796 |10.08.2016 МИНАЛО

Отиде си българската Майка Тереза – Лили Шмидт

.
Лили Шмид Източник: Инфомрежа
На 91-годишна възраст ни напусна кюстендилката Лили Шмидт, която е сравнявана с Майка Тереза. Тя е починала в дома си в Кюстендил. До последно Лили Шмидт се занимаваше с благотворителност, като само преди три седмици направи поредното си дарение за кюстендилската болница, съобщи Инфомрежа. бг
 
„Тя беше много жизнена, пълна с идеи за това да помага с хората. Последната й публична изява бе на 2-ри юни по време на откриването на пенсионерския клуб „Христо Ботев“ в Кюстендил. На всички ни много ще липсва, защото беше невероятен човек", коментираха нейни близки приятели.

Лили Шмидт е родена на 22 март 1925 г. в град Кюстендил. През 1968 г. заминава за Германия, където създава семейство. Работи като медицинска сестра. Чак след 1990 г. българските власти й разрешават да посети родината си. Основава Фондация "Помощ за България" във Франкфурт на Майн, където живее.

Привлича дарители с личния си авторитет и контакти. Към България поемат тирове с дрехи, оборудване за социални домове, лекарства за болни, пари за трапезарии за социално слаби. През 2003 г. "Швестер Лили", както я наричат, е наградена от президента на Германия с медал за благотворителност "Фердинс Кройц", а през 2005 г. и българският президент Георги Първанов й връчва отличие за тези заслуги - орден "Мадарски конник".

Лили Шмидт е почетен член на кюстендилското женско дружество "Майчина любов" и почетен гражданин на Кюстендил. Чрез Фондацията "Помощ за България" на български болници, общини и социални учреждения са дарени лекарства, дрехи, медицинско оборудване и апаратура за милиони евро.

За своята всеотдайна благотворителна дейност и милосърдие я наричат "българската Майка Тереза". Поклонението ще бъде в събота от 11.00 часа в траурната зала на централните гробища в Кюстендил.

Поклон пред светлата й памет!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5232 |04.08.2016 Любен Дилов-син: Слави Трифонов нарита кошера на българската политика . 0| 5254 |28.07.2016 Полицията издирва Кристиян Гочев за убийството на майка си и дядо си . 0| 4462 |28.07.2016 Младeж закла майка си и дядо си в столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads