Реклама / Ads
0| 4424 |11.08.2016 СВЯТ

Русия спира временно въздушните удари над Алепо

.
От днес влиза в сила обявеното от руската армия тричасово прекратяване на въздушните удари около сирийския град Алепо. По данни на руските военни ситуацията в района остава сложна, но според тях за последните четири дни ислямистите са понесли сериозни загуби.
 

Съвместната хуманитарна операция на Москва и Дамаск в Алепо започна в края на месец юли с откриването на коридори, по които могат да излизат цивилни жители и бойци, а в града да бъдат доставени медикаменти, храни, стоки от първа необходимост.

 

По повод обявеното тричасово спиране на бойните действия от ООН коментираха, че това време не е достатъчно, за да бъдат извършени доставките на хуманитарна помощ. Според представител на световната организация времето, в което може да бъде доставена помощ и да бъдат евакуирани хора, е 48 часа.

 

Помощникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън поясни, че организацията е готова да преговаря с всички партньори, които са готови да вземат участие в координацията на хуманитарната помощ за блокираните в Алепо.

 

Осигурен е достъп, макар и неподходящ, от ООН, както и от всички членове на хуманитарни организации, снабдяващи със стоки от първа необходимост и предоставящи медицинска помощ на евакуираните – ние оставаме абсолютно неутрални, независими и безпристрастни. Ние няма да работим в тандем с военни формирования или сили, налагащи репресии, обясни О'Брайън.

По-рано ливанска телевизия съобщи, че сирийските правителствени сили и техните съюзници са завзели днес нови територии от бунтовниците в Алепо. При офанзивата, подкрепена от мощни въздушни удари, те са си върнали контрола над района "Телат ал Снобарат" в югозападните покрайнини на града, с което е прекъснат пътят на бунтовниците към намиращата се под опозиционен контрол източна част на Алепо, който те успяха да отворят преди няколко дни при изненадваща атака срещу правителствените сили, предава БНР.

 

СнимкаЛекари от сирийския град Алепо чрез писмо поискаха помощ от американския президент Барак Обама. В подписаното от общо 29 медицински лица писмо се казва, че ако атаките срещу медицински съоръжения продължат с текущия темп, то в рамките на месец всичко ще бъде унищожено. Лекарите посочват, че само за миналия месец общо 42 атаки са били нанесени над медицински заведения в Сирия, като 15 от тях са над болници, в който те оказват помощ.

 

Ние нямаме нужда от сълзи, симпатия или молитви. Ние отчаяно се нуждаем от зона, освободена от бомбардировки. Необходимо е въздушните нападения над източната част на Алепо да спрат, както и да бъдат предприети международни мерки, така че Алепо да не попадне под обсада, пишат медиците.

 

В писмото лекарите призовават Обама да наложи забрана за полети над Алепо с цел прекратяване на въздушните удари над града, както и споделят, че в рамките на 5 години са "безмълвни свидетели на насилие, налагано над безброй хора". Светът възкликва, че ситуацията в Сирия е "сложна", но какво прави, за да ни помогне? Предложенията за евакуация от режима на президента Башар Асад и от Руция са като тънко було, скриващо голямата заплаха, пред която живеещите в Алепо са изправени – да бягат или да се изправят лице в лице със съдбата си, се казва още в писмото до Обама.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4790 |01.08.2016 ”Ислямска държава” заплаши с терор Русия . 0| 4159 |30.07.2016 7,7 по Рихтер удари Северните Мариански острови . 0| 4649 |22.07.2016 Русия и Турция възобновяват икономическото и търговско сътрудничество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads