Реклама / Ads
2| 7093 |13.08.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Четири банки ще трябва да си вдигнат капитала

.
Българската народна банка (БНБ) публикува днес пълния доклад и индивидуална разбивка за активите на банките в България след проведения стрес тест. Той обхвана всичките 22 банки, лицензирани от БНБ, с изключение на 6-те клона на чуждестранни банки, функциониращи в България.
 
“Банковата система остава добре капитализирана, след отразяване на резултатите от Прегледа на качеството на активите, с капиталово съотношение на базовия собствен капитал от първи ред от 18.9%, значително над регулаторния минимум от 4.5%. Резултатите на отделните банки показват, че капиталовата адекватност на всяка една банка остава над задължителния регулаторен минимум”, гласи основният извод след проверката.

“Някои банки ще трябва да поддържат наличните си капиталови буфери, докато други ще трябва да възстановят покритието на капиталовите си буфери, вземайки предвид корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите. Резултатите от Стрес теста се основават на хипотетични сценарии и не водят до преки корекции на капитала. Независимо от това, тези резултати ще бъдат включени в процеса на надзорен преглед и оценка и капиталовото планиране на банките”, уточняват от Централната банка.

Четири от банките ще трябва да направят корекции при капиталовите си буфери. Най-много допълнително средства ще трябва да налее Първа инвестиционна банка (ПИБ), където сумата възлиза на 283 млн. лв. На второ място е Инвестбанк с 90 млн. лв. Необходимостта от допълнителен буфер при "Пиреос" е в размер на едва 4.7 млн. лв., а при "Токуда" - 1.6 млн. лв.

ПИБ ще трябва да намали и твърде високият си брой на рисковите инвестиции, които към момента възлизат на 6 млрд и 356 млн. лв. при 8 млрд и 885 млн лв общо активи. Банката ще трябва да забърза и процеса по продажба на активи, придобити като обезпечение, за да увеличи капиталовия си буфер. Крайният срок за постигане на необходимото равнище на буфера е април 2017 г.

Българската "Инвестабанк" пък се нуждае от подкрепа на акционерите и увеличаване на капитала с 20 млн. лв. Банката също ще трябва да намали рисковите експозиции, равняващи се на 1.2 млрд лв. от общо 1.9 млрд лв активи. Препоръка към "Инвестбанк" е и съкращаването на административните разходи, които възлизат на цели 55%.

Прегледът на качеството на активите включваше 9 работни блока и се проведе в периода 15 февруари - 30 юни 2016 г. Обект на прегледа бяха активи на обща стойност 84.2 милиарда лева към 31 декември 2015 г., или 96% от банковата система. Прегледани бяха над 3 400 индивидуални кредитни досиета, чиято равностойност е 21.6 милиарда лева или 75% от портфейлите корпоративни кредити и големите кредити за малки и средни предприятия на банките.

Прегледът на качеството на активите отчита необходимост от корекции в отчетната стойност на банковите активи в общ размер от 665 милиона лева, или 1.3% от рисково-претеглените активи. Оценката на счетоводното въздействие на тези корекции с цел отразяването им във финансовите отчети на банките за 2016 г., следва да отчете нетния приход и обезценките в банките към 30 юни 2016 г., както и всички свързани с капитала развития и мерки през цялата година. Тези корекции следва да бъдат потвърдени от одиторска проверка в съответствие със счетоводните принципи на Международните стандарти за финансово отчитане, припомнят от БНБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5544 |12.08.2016 Борисов: С Турция трябва да градим възможно най-добри отношения, уязвими сме . 0| 4116 |11.08.2016 Горанов удовлетворен от резултатите от стрес-тестовете на банките . 2| 5553 |11.08.2016 Дончев: Трябва ни президент политик, а не командир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads