Реклама / Ads
0| 4172 |14.08.2016 НОВИНИ

Ердоган отново се закани на Европа - оставила го сам

.
Реджеп Ердоган
Европа не спазва условията по споразумението за реадмисията на бежанците, лидерите й не изразиха подкрепата си след опита за преврат и ние сме силно разочаровани, заяви турският президент Реджеп Ердоган пред германската телевизия RTL.
 
Той остро критикува ЕС за неспазеното обещание за безвизовия режим за турските граждани и подчерта, че това условие е от първостепенно значение и то трябва да действа успоредно с реадмисията на мигрантите. Ние настояваме стъпките в тази посока да са едновременни и когато спрем да приемаме обратно бежанци, после да няма оплаквания, каза Ердоган. После нападна европейските лидери за недостатъчната им подкрепа в дните след опита за военен преврат от 15 юли.

"На 18 юли ме потърси германският канцлер Меркел и изрази съчувствието си от ставащото у нас. Това нас ни натъжава, но не правим нищо под диктовката на гнева и отмъщението. Но ние очаквахме европейските лидери да ни подкрепят по същия начин, както направиха в Париж след терористичния атентат, а това не се случи. Европейските страни бяха длъжни да изпратят най-малко по един свой представител, но това не бе направено", посочи той.

Ердоган подчерта още, че след 15 юли, "когато при сблъсъците бяха убити 240 души и около 2000 бяха ранени, а това е удар по турската демокрация, единствено генералният секретар на Съвета на Европа, един европейски министър и външният министър на Катар пристигнаха в Турция, а това е дълбоко разочароващо". Запитан дали е възможно в страната му да бъде върнато смъртното наказание, той отговори, че би подкрепил подобен акт, ако след настояването на народа парламентът излезе с конкретно предложение.

"Миналата неделя в Истанбул близо 5 млн. души се събраха на митинга и скандираха "Искаме смърт!". Ако парламентът приеме такъв законопроект, аз ще го подкрепя", заяви турският президент.

Той не пропусна да изрази недоволството си по повод отказа на властите в Кьолн да направи видеовръзка с митинга в подкрепа на демокрацията, организиран от местните турци и обвини германския Конституционен съд, който не разрешил това. Не уважавам това решение на германските магистрати, категоричен бе Ердоган.

На 8 август турският президент за пореден път заплаши Европа със спиране на споразумението за бежанците, отново заради неспазеното условие за безвизовия режим за турците. "Ако въпросът с визите не се реши, няма да има реадмисия на бежанци. А и след опита за преврат Западът ни остави съвсем сами", бе казал Ердоган.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4101 |11.08.2016 Рейтингът на Ердоган скочил с над 20% след опита за преврат . 0| 4556 |11.08.2016 Ердоган: САЩ да действат като България и да предадат Гюлен . 0| 5047 |11.08.2016 Ердоган: САЩ да решат: Турция или Гюлен! . 0| 4718 |11.08.2016 Цената на петрола отново тръгна надолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads