Реклама / Ads
0| 5066 |14.08.2016 МИСТЕРИИ

Бююк пребивавал в България с кодово име Ферхат Туналъ

.
Абдуллах Бююк
Абдуллах Бююк е пребивавал в България с кодовото си име Ферхат ююкТуналъ, разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени източници. Екстрадираният член на групировката на Гюлен FETO е собственик на една от най-големите фирми за продажба на домейни в Турция.
 
Дружеството се казва „Фетхуллах Билишим Ширкети” (ФБС) и има над 60 хиляди клиенти, между които са крупни банки в страната. Специалисти по сигурността в Анкара тврдят че фирмата на Бююк, чрез сървърите си е събирала лични данни за стотици хиляди турски граждани, разкрива 24rodopi.com  

През месец септември м.г., с прокурорска заповед полицията започнала да следи входа и изхода на фирмата на Абдуллах Бююк. ФБС се намира на булевард "Либадийе" в истанбулския квартал Юскюдар. Полицаите имали предварителна информация, че „финансистът на Гюлен” ще проведе събрание с бизнесмени от района за събиране на „химмет” (дарение). Химмет е схемата, по която организацията на Гюлен събира милиони лири. Полицаите започнали да следят пететажната сграда, където всеки вторник Бююк се събира с бизнесмени и обсъждат кой колко и как ще даде „химмет” за Гюлен.

Събранието било уговорено за 21.00 часа, но когато полицаите искали да влязат в сградата, видели, че вратата е заключена. Единият от тях счупил стъкло и отворил вратата. Качили се в офиса на Бююк, където той и още 9-има бизнесмени провеждали събрание. Телефоните им били оставени пред вратата, за да не бъдат подслушвани. Когато полицаите влезли в стаята, единият от бизнесмените скъсал някаква бележка на парчета. Полицаите залепили скъсаните парчета и възстановили бележката. На нея имало написани дарените сумите и имената на дарителите. Бююк заедно с деветте бизнесмени са били отведени в полицията за разпит. При разпитите трима са признали, че са се събрали да обсъдят финансовите потоци, които се вливат в организацията на Гюлен. След разпитите Бююк и другите са освободени до делото, което трябвало да започне три дни по-късно. Точно преди делото обаче Бююк избягал в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4480 |13.08.2016 И спортист №1 на България аут в Рио . 1| 7690 |12.08.2016 Турски медии: Борисов готов да даде главите на гюленистите в България . 1| 4550 |12.08.2016 Енчев: България е османски вилает на новия султан от Истанбул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads