Реклама / Ads
0| 4685 |15.08.2016 НОВИНИ

Д-р Тодоров за Фрог: Шефът на НЗОК гази Закона за електронното управление

.
д-р Георги Тодоров
НЗОК и нейният изпълнителен директор д-р Глинка Комитов нарушават Закона за електронното управление. Лечебните заведения, които искат да работят със Здравната каса, трябва да работят единствено с Windows в различните му версии. Продуктът е търговска марка, задължава значителен брой юридически лица да го използват при осъществяването на занятието си – лечебна дейност и нарушава правото на свободен избор, а кодът му не е отворен. Това заяви пред Фрог нюз д-р Георги Тодоров от Контролната комисия на БЛС.
 

„Аз лично използвам Linux, защо трябва да работя с Windows, за да имам договор с НЗОК?! Сега лечебните заведения, които не използват продукта, изискван от д-р Комитов, трябва да го сменят, което струва пари. Стотици милиони левове ще бъдат похарчени за това”, предупреждава д-р Тодоров. За проблема той е уведомил МС.

 

Ето писмото до МС:

 

Сигнал от

д-р Георги Тодоров Тодоров

 

Относно:  Нарушение на чл. 58А от Закона за Електронното Управление

             

 Уважаеми господин министър-председател, Уважаеми членове на правителството,

 

Обръщам се към вас като горестоящ орган на Държавна Агенция “ Електронно управление” , която е създаден със Закона за Електронното управление, но към датата на писмото ми не открих такава структура към Министерски съвет. Направих опити през Министерски съвет и по-точно през отдел ”Правен” и Обща канцелария. Любезни, но безпомощни чиновниците , не можаха да ми помогнат. Досегашната агенция с подобни правомощия към Министерство на Транспорта и Информационните технологии е в ликвидация и не изпълнява функциите си, нова законово регламентирана структура ДА “ЕУ” вече 40 дни след влизане на закона, в сила не съществува. Без да се впускам в разсъждения за правовата държава и упражняване на изпълнителната власт, според законите не намирам друг орган, към който да се обърна освен Министерски съвет за следното:

 

НЗОК и нейния директор, публикуват изисквания за работните места в лечебните заведения, в които ще се извършат регистрации на пациенти, за удостоверяване на здравно-осигурителни събития. Изискванията фаворизират една единствена фирма производител на софтуер и нейния продукт Windows  в различните му версии. Продуктът е търговска марка, задължава значителен брой юридически лица да го използват при осъществяването на занятието си – лечебна дейност и нарушава правото на свободен избор, а кодът му не е отворен. Използването на продукта е възмездно. Съществува и изискване за бъдеши разходи по поддръжка с неизвестен размер. Според мен, това е евентуално  нарушение на чл. 58А от Закона за електронното управление. Моля да извършите проверка, на подадения сигнал и да установите има ли нарушение на Закона за електронното управление, да наложите съответните санкции и да разпоредите спиране на нарушението.

 

Моля да ме уведомите за резултата по електронен път и на хартиен носител.

Прилагам: Копие от покана до лечебно заведение и изискванията публикувани и на интернет страницата на НЗОК.

 

 

          

12.08.2016 г.                           С уважение:  д-р Георги Тодоров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8038 |11.08.2016 В. Симеонов за Фрог: Угодническа политика правим пред Турция, събухме гащи . 0| 5559 |11.08.2016 Октай пред Фрог: Не сме правова държава, съдът решава едно, а властта друго . 3| 13191 |11.08.2016 Коритаров за Фрог: Буди подозрение психологическото състояние на Бъчварова . 0| 6975 |11.08.2016 Само във Фрог: А кога Турция ще ни върне осъдени у нас престъпници ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads