Реклама / Ads
2| 20585 |15.08.2016 ГЛАСЪТ

Соцносталгията по спорта е жива в МВР

.
Главсека Георги Костов изпраща служителката си Силвия Дънекова на Олимпиадата в Рио. Източник: МВР
В МВР от години има елитни спортисти, които са назначени на работа в министерството. Това е ясен знак на държавата към елитните спортисти. Те могат да бъдат еталон за подражание на младежите. Това заявява вътрешният министър Цветан Цветанов в края на 2010 г по повод награждаването на елитни спортисти, назначени на работа в МВР. Тогава наградата „Спортист на МВР“ за 2010 г получава лекоатлетката Силвия Дънекова, която „прочу“ България на Олимпиадата в Рио след като бе хваната с допинг.
 
Това бе и първата новина, свързана със страната ни от Бразилия, на фона на провалите на родните спортисти. Втората пък бе, че наши момчета се държали грубо с обслужващия персонал в хотела...
Пред Нова телевизия Дънекова, служител първа категория в МВР, изрази опасения допингскандала да не повлияе на кариерата й във вътрешното министерство. И има защо. Ковачница на спортисти ли е вътрешното министерство, изнемогващо от хроничен недостиг на средства? Отговорът е утвърдителен. По стара традиция от времето на комунизма, същото важи и за Министерство на отбраната, въведена у нас от СССР, МВР и МО си останаха пристан за елитни спортисти, които се водят на работа в двете ведомства.
Силвия Дънекова започва кариерата си като редови служител в Жандармерията, после е преместена и преквалифицирана в граничен полицай на Летище Варна. Самата тя призна, че след покриването на норма за Олимпиадата в Лондон през 2012 г е преместена в елитното подразделение на МВР-Център за бойна подготовка и спорт.
Именно в този център от 1996 г се назначават изявени спортисти като служители на МВР. След тях са спринтьорката Ивет Лалова, стрелецът Таньо Киряков, боркинята Станка Златева, нейният треньор Симеон Щерев, бадминтониската Петя Неделчева, борците Михаил Ганев и Радослав Великов, боксьорът Тервел Пулев и плувецът Петър Стойчев. От 51-членната ни делегация в Рио седем спортисти са служители на МВР. Освен Дънекова и Ивет Лалова на Олимпиадата са състезателката по стрелба Антоанета Бонева и борците Михаил Ганев, Тайбе Юсеин, Мими Христова и Елица Янкова. На 27 юли лично главният секретар на МВР Георги Костов изпрати олимпийците с пагони в Рио. Служител на МВР, издигнал се до генерал-майор бе и бившата депутатка и призьорка от олимпиада Нонка Матова. Тя бе произведена в такава от президента Георги Първанов през 2003 г. През 2012 г обаче избухна скандал, защото Матова бе пенсионирана като главен инспектор от МВР, а тя държеше на генералската пенсия и пагони, въпреки девоенизацията на ведомството доста преди това.
Центърът за бойна подготовка и спорт е наследник на отдел „Физкултура, спорт, туризъм“- МВР просъществувал от 1975 до 1992 г. В демократичното време отделът се преименува първо на Център по бойно-приложна и физическа подготовка и спорт". От 1996 г в него се назначават на работа в МВР елитни спортисти. От 2011 г. Центърът става отдел към Дирекция „Човешки ресурси“-МВР. МВР ревниво крие колко спортисти са на щат в Центъра в момента. Според публикуваното щатно разписание на вътрешното ведомство целият щат на Дирекция „Човешки ресурси“ е 64 души, като има незаети бройки. Колко от тях са спортисти с пагони не е ясно.
Тайна остава и колко е бюджетът на Центъра за бойна подготовка и спорт. Знае се само, че той стопанисва сериозни имоти като стадион „Раковски“, базата на Герена, без футболния терен, стрелковия клуб там и тенис базата в Брисовата градина. Центърът в момента се ръководи от комисар Чавдар Петров, преди това оперативен служител във Второ РПУ-София и ГДБОП.
Отделът за елитен спорт към центъра включва следните дисциплини-автомобилизъм, биатлон, бокс, борба, кану-каяк, лека атлетика, плуване и спортна стрелба.
Скандалът със Силвия Дънекова обаче отново напомни въпросът може ли МВР с продънения си бюджет и полицейските протести за заплати и привилегии да подготвя елитни спортисти, обикновено назначени като първа категория труд, докато десетки служители, след поредната реформа, са принудени да станат държавни служители ?
Хубаво е като вътрешен министър да се кичиш с успехите и славата на спортистите, обаче покрай скандали като този с атлетката с пагони от МВР мълчат. Може би защото соцносталгията от времето на СК „Спартак“ и „Динамо“, създадени по модел на Лаврентий Берия са още живи. Преди се оправдаваха с успехите, ама сега вече и такива няма.
В същото време от МВР бяха изгонени дори професионалисти за сметка на некадърни, но верни на задкулисни кръгове кадри. Заслугата е най-вече на тандема Цветан Цветанов - Делян Пеевски, който се разправи с кадърните и награди с постове ибрикчиите.
Няма лошо добри спортисти да слагат пагони - в МВР и МО. Те поне са заслужили уважението ни, за разлика от немалко началници в двете ведомства, които правят кариера единствено заради политическия слугинаж. Нека обаче тази практика бъде прозрачна, а след пика в спорта тези хора да минават специално обучение. Със сигурност и в професията на полицая те ще бъдат сред най-добрите, защото имат изградени навици и притежават качества, които много униформени днес не притежават.

Тодор Александров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5988 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 23| 7607 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10378 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6429 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads