Реклама / Ads
0| 5776 |18.08.2016 АКТУАЛНО

Проф. Клисарова: Управляващите създават армия неграмотни

.
проф. Анелия Клисарова (вляво)
„Образованието стигна дъното. Над 250 000 до 300 000 са неграмотните за тези 20 години“. Това заяви проф. Анелия Клисарова, председател на Съвета по образование и наука към НС на БСП, на пресконференция в централата на партията. Тя подчерта, че ще има гимназии, които не могат да попълнят паралелките си, а това ще доведе до закриване на училища и безработни учители. „Управляващите създават армия неграмотни“, каза още тя.
 

Бившият образователен министър посочи, че 4550 деца още не са записани в първи клас, което е около 7%. „Проблемът е още по-тежък след основното образование. Това са децата между 11 и 14 години, които са в 5, 7 и 8 клас. Цифрите са страшни. Всяко 5-то дете не записва 5 клас или от 100 деца 22 не отиват на училище“, допълни тя. По нейните думи толкова не постъпват и в гимназия или завършват образованието си до 8 клас. „Тази година 11 257 ученика ще бъдат по-малко на училище и то, защото не са се записали“, каза още проф. Клисарова. Тя подчерта, че това не е демографската криза. „Ако се прибавят и 27 000 двойки на изпитите, това означава, че тези деца не могат да продължат в специални училища, а ще остана в 8 клас“, посочи тя. 

 

Бившият министър на образованието сравни данните от преди 20 години, когато само 2 или 3 от 100 деца не са продължавали образование в основното и не повече от 6 деца в средното. „Тези неграмотни хора нямат перспектива. Каква професия им даваме, каква икономика развиваме?“, попита тя. Според нея между 40-45% от децата имат функционална неграмотност. „По данни на европейските ни колеги от 100 деца само 40 четат добре, но не разбират прочетеното. Знанията, които имат по математика, не могат да приложат в практиката. 

 За мен неграмотността достига такива размери, че застрашава националната ни сигурност“, каза още проф. Клисарова и допълни: „Завод може да се вдигне за 2 години, но не можем да обучим кадри и работна ръка за това време“.

 

Проф. Клисарова е категорична, че трябва да има реформа, но новият закон създава още по-големи трудности за директори, учители и родители. Тя припомни, че той вече е в сила от 18 дни, от 1 август.  „Влиза в сила един закон, който няма разпоредбите как да бъде прилаган. От всички стандарти само 4 са официално обявени на страницата на министерството. За 5 клас учебници няма“, коментира тя. По нейните думи децата ще учат по новата програма, но със стари учебници. „Образованието е отговорност на цялото общество“, категорична е проф. Клисарова.  

 „Реформата, реализирана с новия образователен закон, в частта за професионалните гимназии, ще доведе до тяхното закриване.” Това заяви пред медиите народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Светла Бъчварова. Тя подчерта, че проблемите в професионалното образование в България са страшно много. По думите й, има стратегия, има доклади на институции, на Сметната палата, където се посочва какви са проблемите и как точно трябва да бъдат решени те в дългосрочен план.

 

„Въпреки констатациите, които трябваше да се вземат в предвид, новият образователен закон, който влезе в сила от 01.08.2016 г., създава много проблеми”, коментира депутатът. Тя обясни, че в преходни и заключителни разпоредби на закона в последния момент е било записано, че всички професионални гимназии, които са в системата на Министерство на земеделието и храните – 79 на брой, трябва да преминат към общините. 

 

Бъчварова подчерта, че всички тези решения са били записани в закона без икономически и финансови обосновки, в резултат на което към 01.08.2016 г. е поставено сериозно изпитание – от 79 само 7 са преминали към общините на практика, а за всички останали няма и идея в закона какво ще се случи с тях. „Това пренебрегване и неглижирането на професионалното образование, особено в земеделието, което се води като един от приоритетните сектори, показва, че на теория и на документи много добре го докарваме, но когато трябва да реализираме стратегиите, на практика се сблъскваме с недомислени решения като тази промяна”, категорична бе тя. По думите й, това са училища, в които е необходимо финансиране, не само чрез делегирани бюджети, но и материална база, която е изключително голяма, преподаватели, които трябва да са подготвени, общежития и условия, за да могат ученици с по-нисък социален статус от регионите, в които се намират тези училища, да ги завършат.

 

Бъчварова подчерта, че е притеснително, че по закон от януари 2017 г. за училищата с отпаднала необходимост се премахват ограниченията те да бъдат продавани свободно.

Тя  призова Министерство на образованието да има специално внимание към професионалните гимназии, за да бъдат запазени, а не след време да говорим, че нямаме квалифицирани кадри в земеделския сектор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5981 |17.08.2016 Проф. Танев за Фрог: 2 млн. лв. да се дават не за реклама, а за млади учени . 0| 5295 |17.08.2016 Тагарев: Партии имат пряко влияние в армията . 0| 4335 |14.08.2016 Борисов уверява натовски шеф, че армията ни е боеспособна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads