Реклама / Ads
0| 4697 |20.08.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Бащата на „театъра на сетивата” Енрике Варгас ексклузивно у нас

.
Енрике Варгас
„Бащата” на „театъра на сетивата”, колумбиецът Енрике Варгас ексклузивно пристига у нас по специална покана на „Театър на сетивата София”, чийто вдъхновител и първоучител е той, за да премине през последния им спектакъл „CREAtorium – лабиринт в лабиринта”, който ще провокира зрителите в НДК и през септември и октомври.
 

В София Варгас ще проведе тридневен уъркшоп, представящ разработвания от него уникален поетично-театрален език. Преди това обаче, на 20-ти септември, всички, които желаят, ще могат да се видят лично с него на среща-разговор в Литературен клуб Перото от 15:00 часа, входът е свободен. Всеки, който желае, ще може да зададе въпросите си на театралния гуру, да бъде провокиран и да разбере повече за същността на лабиринта в самия себе си и в другите.


Едновременно антрополог и театрален режисьор, Варгас пренася древните шамански традиции в съвременното изкуство. Известен факт е, че близо 80-годишният колумбиец пътува и води лично обучения рядко, което прави възможността за срещата с него изключително събитие!


Стилът му е поетичен, парадосксален, с повече внимание върху формулирането и задаването на същностни въпроси, отколкото на даването на готови отговори.


Кой е Енрике Варгас?                                                                   

Енрике Варгас е колумбийски драматург, режисьор и антрополог, баща на “Театъра на сетивния лабиринт” и творец на поетичен театрален език с огромно влияние в света на съвременното изкуство. Роден през 1940 г., Енрике Варгас стъпва на необикновения си път в изкуството още като дете, когато измисля ритуали и игри в подобните на лабиринт кафеени плантации на Андите, където израства. По-късно изучава драматургия, актьорско майсторство и режисура в Богота, както и антропология в Мичиган, САЩ.


Като антрополог посвещава 15 години на изследването на игрите, ритуалите и митовете на колумбийска Амазония и нейните древни шамански традиции. Бил е драматург и режисьор в един от най-влиятелните експериментални театри в света „La Mama” в Ню Йорк, където създава впечатляващи творби, резултат от иновативните му изследвания в областта на театралния език.


През 1993 г. става основател и артистичен директор на Teatro de los Sentidos (Театър на сетивата) в Барселона – международна трупа от артисти и изследователи от различни дисциплини, обединени от иновативните си търсения. Енрике Варгас разработва философия за езика на сетивата и поетиката на играта. Създател е на театрални творби с голямо международно влияние, между които: трилогията „Под знака на лабиринта“ „Нишката на Ариадна“, „Ехото на сянката“, „Ферментация“, „Кратки упражнения по добро умиране“ и др. Носител е на множество престижни театрални награди, както и на награда на ЮНЕСКО за театрални изследвания. 


Какво е „театър на сетивата”?

Театърът на сетивата създава необичайни интерактивни спектакли, заличаващи границата между актьори и публика като използва експериментални методи за комуникация. Участниците са поканени да играят активна роля в символично пътуване в един приказен сетивен свят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5467 |11.06.2016 Ден на бащата във военния музей, входът е свободен . 1| 9886 |16.07.2015 Бащата на Хасан и Ибрахим: Свирят по сватби и това е добре! . 1| 5189 |10.06.2015 Празник на бащата във военноисторическия музей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads